Féltik lányaikat a háromszéki romák

Féltik lányaikat a háromszéki romák
Kovászna megye – Féltik lányaikat a háromszéki romák, ezért nem engedik iskolába őket. Ha nincs végzettségük nehezen találnak munkahelyet- fejtette ki Kelemen Tibor.

A Kovászna megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal igazgatója megdöbbenve mesélte, hogy miközben ő a továbbtanulás fontosságát magyarázta, egy szülő a leányszöktetés veszélyéről kezdett el beszélni. Lányaink szépek és fejlettek, nem merjük őket felügyelet nélkül hagyni, mert megszöktetik- mesélte az egyik szülő Kelemennek, hozzátéve: volt már olyan eset, hogy a más lakónegyedi iskolába járó lányát követték. A roma szokás szerint, a szülők már a gyerek kiskorába eldöntik, hogy ki lesz majd a férje vagy felesége. Néha azonban előfordul, hogy a fiatalok mást választanak, ám nyíltan nem mernek kiállni szerelmük mellet, ezért megszöktetik szívük választottját. A szülők hiába találják meg lányukat, azt már máshoz férjhez adni nem lehet, ezért vigyáznak nagyon rájuk.

A nyolc osztályt valahogy még elvégzik az általuk lakott Örkő negyedben lévő Néri Szent Fülöp Általános Iskolában, de nagyon kevesen folytatják tanulmányaikat szakiskolában vagy középiskolában.

Idén a roma gyerekeknek fenntartott 50 lícemú és szakiskolai helyből csak 7 telt be. A Néri Szent Fülöp tanintézmény igazgatója szerint az Örkő-negyedi iskoláskorú roma gyerekek mind be vannak iskolázva, de a tanórákat csak 80 százalékuk látogatja rendszeresen.

Ez is szép szám, hiszen néhány évvel ezelőtt még a szülőkkel kellett „közelharcot” vívni, hogy engedjék tanulni gyerekeiket. A legnagyobb az évközi kimaradás az öt-nyolc osztályban, ennek egyik oka a házasságkötés. Évente 3-5 ilyen eset fordul elő. A pedagógusok minden esetben megpróbálják rábeszélni az ifjú asszonykát, hogy legalább a megkezdett iskolai évet fejezze be, de a roma tradíció szerint ők már felnőttek, szégyen lenne, ha a gyerekekkel együtt járnának iskolába, no meg a fiúk, azaz a férjek is féltékenyek, tartanak attól, hogy a közösségben valaki elcsábítja kedvesüket.

Háromszéken a legutóbbi népszámláláson 5903-an vallották magukat írástudatlannak , ám a szakemberek szerint a valóságban számuk sokkal magasabb. A feltételezések szerint legtöbben a roma közösségből és falvakról kerülnek ki. Az írástudatlan, iskolázatlan fiatalok nem ismerik fel saját értékeiket, nincs lehetőségük ismeretek vagy szakmák elsajátítására, így az életben jelentősen csökkennek érvényesülési lehetőségeik.

őségük ismeretek vagy szakmák elsajátítására, így az életben jelentősen csökkennek érvényesülési lehetőségeik.

A július 18-án romák számára szervezett munkaerőbörzén is kiderült: a legnagyobb gondot a szakképesítés hiánya jelenti.

A munkaadók által felajánlott 74 állásból csak kettő telt be, 23 személyt pedig behívtak meghallgatás végett a cég székhelyére.