Florida is szükségállapotot hirdetett

Szükségállapotot hirdetett ki az amerikai Florida állam kormányzó pénteken.

Charles Crist, a korábbi republikánus, jelenleg független politikus a Mexikói-öbölben felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró-toronyból ömlő és az amerikai partvidéki államokat elérő hatalmas olajszennyeződés miatt rendelte el a szükségállapotot, Louisiana szövetségi állam után másodikként.

A döntést azután hozta meg, hogy szakértők közölték vele: az egyre nagyobb olajszennyeződés a Mexikói-öbölben legkésőbb hétfőn eléri a floridai partokat. A szükségállapot kiemelten vonatkozik Floridán belül Escambia, Santa Rosa, Okaloosa, Walton ésBay területeire, valamint az öbölnél lévő megyékre. A szükségállapot kihirdetése azt jelenti, hogy Florida állam szövetségi segélyt kérhet a károk elhárításához.

Az élővilágot, a halgazdaságokat és a halászatot veszélyeztető olajszennyeződés miatt elsőként Louisiana szövetségi állam hirdetett ki szükségállapotot még szerdán. Louisiana és Florida mellett veszély fenyegeti Mississippit és Alabamát is. Az érintett államok partvidékein és vizes területein található a törékenynek tartott amerikai vízi élővilág több mint 40 százaléka található.

– Független Hírügynökség –