Fliegauf Bence filmje a Lux-díj végső esélyesei között

Fliegauf Bence filmje a Lux-díj végső esélyesei között
Budapest, 2012. július 24., kedd (MTI) – Fliegauf Bence Csak a szél című díjnyertes alkotása is szerepel az Európai Parlament (EP) által odaítélt Lux-díj végső esélyesei között egy portugál és egy olasz film mellett – vált ismertté kedden Rómában.

Az Európai Parlament képviseletében Silvia Costa sajtótájékoztatón jelentette be a Lux-díj döntőseit: a Csak a szél mellett Miguel Gomes portugál rendező Tabu és Andrea Segre olasz elsőfilmes Io Sono Lí című munkáját – tájékoztatta a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-t.

A három alkotás közül az EP-képviselők ősszel szavazzák meg a 2012-es Lux-díj nyertesét. Idén november 21-én adják át az elismerést Strasbourgban ünnepélyes keretek között.

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm-forgalmazás elősegítésére. A tíz jelöltet szakmai zsűri választotta ki az európai filmtermés legjavából. A döntőbe jutott három európai koprodukciót szeptember elején a velencei filmfesztiválhoz kapcsolódó Giornate degli Autori elnevezésű rendezvényen, majd ősszel az Európai Unió 27 tagállamában megrendezendő Lux Filmnapok keretében is műsorra tűzik.

A filmek forgalmazását elősegítendő mindhárom alkotást feliratozzák az EU 23 hivatalos nyelvén, a Lux-díj ezenfelül a nyertes film promócióját is biztosítja.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban, Tarr Béla filmje, A torinói ló pedig a tizes listán szerepelt 2011-ben. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

Fliegauf Bence a Berlinalén a zsűri nagydíjával – Ezüst Medvével – kitüntetett, magyar-német-francia koprodukcióban készült filmdrámáját a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között történt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A film egy cigány család egy – végül tragédiába torkolló – napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. Fliegauf Bence ötödik játékfilmjének vezető producere Mécs Mónika és Muhi András (Inforg-M&M Film) volt.

A Csak a szél a februári berlini világpremier óta járja a nemzetközi filmfesztiválokat. Németországi, törökországi és belgiumi elismeréseket követően július közepén elnyerte a Paris Cinéma filmfesztivál zsűrijének díját a francia fővárosban.

MTI