Fizikusok világtalálkozója

Fizikusok világtalálkozója
Fizikusok világtalálkozója - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Az atommagok és a csillagok voltak a főszereplői annak a nemzetközi konferenciának, amit július 7-11. között rendezett az MTA Atommagkutató Intézete.


Több mint 200 résztvevő érkezett Debrecenbe a Nuclei in the Cosmos konferenciára, melyet a kelet-európai országok közül elsőként Magyarországon rendeztek. Fülöp Zsolt, az ATOMKI igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a debreceni kutatók számos nemzetközi együttműködésben dolgoznak, többek között egy nápolyi részecskegyorsítóban a csillagászat szempontjából fontos neutrínó-termelő reakciókat vizsgálják, amihez Debrecenből szállítják az izotópokat, de az elemek keletkezését vizsgáló japán laborral is szorosan együttműködnek. A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumába, az LHC-ba (Large Hadron Collider) pedig a Debreceni Egyetem fizikusaival közösen fejlesztettek detektort, aminek működéséért a mai napig felelnek.

A debreceni konferencia részeként a világ fizikusai látogatást tettek a Debreceni Egyetemen is, megismerhették tudományos műhelyeit és a rendezvény záró bankettje is a főépület Aulájában fogadta a vendégeket.

Sajtóiroda – SzL

Címkék: , ,