Fizetnék a mezőőrüket

Akt.:
Fizetnék a mezőőrüket
© Illusztráció: Matey István
Hajdú-Bihar – A polgármesterek óvatosan fogalmaznak, amikor a létszám bővítése kerül szóba.

A vidék közbiztonságának javítása érdekében a vidékfejlesztési tárca közel a duplájára emelte a mezőőrök foglalkoztatásához az önkormányzatoknak nyújtott állami hozzájárulás mértékét, a Napló azonban a megyében olyan települést nem talált, ahol bővítenék a mezőőri szolgálat létszámát.

A polgármesterek óvatosan fogalmaznak, amikor a létszám bővítése kerül szóba, hiszen eddig a mezőőri költség közel felét zsebből (értsd: az önkormányzat kasszájából) kellett hozzátenni az állami hozzájáruláshoz. A mostani emelés azonban tényleg jelentős, hiszen egy mezei őrszolgálat megalapítási költségeire a korábbi 300 ezer helyett 500 ezer forintot, a működési költségek fedezetére pedig az eddigi 50 ezer forint/fő/hó helyett 90 ezer forintot biztosít a központi költségvetés.

A hír természetesen már eljutott az önkormányzatokhoz is, a legtöbb településen azonban a helyhatóság csupán arról döntött, hogy fenntartja a meglévő mezőőri szolgálatot (erre a gazdák részéről kifejezett igény mutatkozik), de a létszám emeléséről nincsen szó.

HBN-PA