Fizetésre várnak a közfoglalkoztatottak

Hajdú- Bihar – A Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulat elnöke szerint a hét végére mindenki megkapja a bérét.

Nem kapták meg fizetésüket a Hortobágymenti Vízgazdálkodási Társulatnál (HVT) dolgozó közfoglalkoztatottak – erre hívta fel lapunk figyelmét egy olvasó. Mint mondta, nagy a felháborodás és a nyugtalanság az érintett településeken, így többek között Polgáron, Újtikoson, Tiszagyulaházán és Újszentmargitán is, mivel az előző hónapokban már napokkal a szerződésben foglalt 10.-ei határidő előtt megkapták a fizetésüket az alkalmazottak. Sok család számára ez az egyetlen bevételi forrás, emiatt már néhány napos csúszás is komoly problémákat okoz.

Olvasónk azt is elpanaszolta, hogy a dolgozóknak eddig nem szolgáltak magyarázattal a késlekedésről, és arról sem, hogy mikor lesz fizetés. Hozzátette: úgy hírlik, a héten nem számíthatnak arra, hogy megoldódik a probléma.

Megkerestük a polgári székhelyű HVT elnökét, Kemény Istvánt is, aki elismerte, hogy valóban nem kapták még meg a januári járandóságukat az alkalmazottak, jelezte viszont, hogy a társaságnak sem utalták a pénzt. A vezetői feladatokat társadalmi munkában ellátó szakembertől megtudtuk: a társaság 570 dolgozója közül senkinek sem utalták a fizetését.

– Mint ismert, január 1-jétől 2,4 százalékkal emelkedett a közfoglalkoztatottak fizetése. Hogy mennyit vihetnek végül haza, az attól is függ, hogy hány gyermeket nevelnek. A béreket az új törvényekhez kell igazítani, ennek átvezetése késik, és ez az oka a fizetések csúszásának – mutatott rá. Kemény István türelmet kért az érintettektől, s mint mondta, a hét folyamán mindenki hozzájuthat a fizetéséhez.

Marad a pótlék

Hiába az emelés, olvasónk kalkulációi szerint a párja most kevesebbet vihet majd haza, mint korábban, állítása szerint ugyanis elveszíti csoportvezetői pótlékot. Erre vonatkozóan Kemény István azt mondta, hogy minden csoportvezető megkapja az ezért járó többletjuttatást, amely szakképesítéshez van kötve.

A február eleji fizetés elmaradásának okairól érdeklődtünk a kormányhivatal munkaügyi központjában is. Írásban feltett kérdéseinkre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz.

HBN