Nagyvilág

2008.04.19. 12:49

Mit nyújt Lengyelország a külföldön rekedt lengyeleknek?

<p>Március utolsó napjaiban lépett életbe az a lengyel törvény, amely a „lengyel kártya” odaítélését szabályozza, illetve rögzíti az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket.</p>

. Miután nekünk, külföldre szakított magyaroknak is megvan a magunk ’magyar igazolványa’, az Ungváron megjelenő Kárpáti Igaz Szó részletesen ismerteti a lengyelek által kínált kedvezményeket .

„A lengyel kártyával rendelkező személy: ingyen kaphat hosszú távú lengyelországi tartózkodásra és többszöri határátlépésre jogosító vízumot; legálisan dolgozhat a Lengyel Köztársaság területén anélkül, hogy munkavállalási engedélyért kellene folyamodnia; a lengyel állampolgárokkal azonos feltételek mellett folytathat vállalkozói tevékenységet Lengyelországban; igénybe veheti az alapszintű, középfokú és felsőfokú ingyenes lengyelországi oktatási rendszert a lengyel állampolgárokkal azonos alapokon, s egyúttal folyamodhat a Lengyelországban tanuló külföldieknek járó pénzügyi támogatásért és ösztöndíjért; sürgős esetekben igénybe veheti az ingyenes lengyel egészségügyi rendszer szolgáltatásait a lengyel állampolgárokkal azonos feltételek mellett; 37 százalékos kedvezményt vehet igénybe a vasúti közlekedésben Lengyelország területén; ingyen látogathatja az állami múzeumokat Lengyelországban; igényelheti a határon túli lengyelek támogatására előirányzott pénzügyi eszközöket a lengyel állami és a helyi önkormányzatok költségvetéséből.

A kedvezményeket ismertető kormányzati honlap ugyan figyelmeztet, hogy a lengyel kártya nem jelenti automatikusan a lengyel állampolgárság elnyerését, sem az állam területén való letelepedést, sem a vízummentes határátlépést, kétségtelen azonban, hogy a felajánlott kedvezmények ugyancsak imponálóak. Érdemes éppen ezért némi figyelmet szentelni annak is, ki igényelheti a lengyel igazolványt. A hivatalos megfogalmazás szerint a lengyel kártyát bárki igényelheti, aki a lengyel néphez tartozónak vallja magát, és legalább alapfokon ismeri a lengyel nyelvet, s anyanyelvének tekinti azt; ismeri és ápolja a lengyel hagyományokat és szokásokat; a lengyel konzul vagy az általa meghatalmazott személy jelenlétében a lengyel néphez való tartozást rögzítő írásos nyilatkozatot mutat fel; bizonyítja, hogy legalább egyik szülője, nagyanyja vagy nagyapja, dédnagyanyja vagy dédnagyapja lengyel nemzetiségű volt vagy lengyel állampolgársággal rendelkezett; avagy valamelyik lengyel szervezet írásos igazolását mutatja fel arról, hogy aktívan részt vett a lengyel nyelvet, kultúrát vagy lengyel kisebbséget szolgáló tevékenységben legalább az utóbbi három évben.”

Hozzáfűznénk, hogy Szlovákia még a 90-es évek első harmadában életbe léptette a határon túli „igaz szlovák” intézményét, amely mind a mai napig a lengyelek által most bevezetett kedvezményekhez hasonló juttatásokban részesíti a külföldi szlovákokat.

Most már csak az a kérdés, hogy a múlt század világégéseiben a legpóruljártabb Magyarország kormánya részéről miért nem nyilvánul meg hasonló szolidaritás és bátorság – fogalmazódik meg a válasz iránti igény mindazon magyarokban, akik önhibájukon kívül élnek mostanság pl. Ukrajna területén, mint például e sorok összeállítója.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!