Finn világsztárok a Campuson

Finn világsztárok a Campuson
Debrecen – Sok klasszikuszene-kedvelő előtt nyitották meg az utat a Metallica felé.

A jövő hét szerdán kezdődő Campus Fesztivál záró estéjén, azaz július 28-án finn világsztárok, az Apocalyptica zenészei lépnek a nagyszínpadra.

Szemnyitogató kezdeményezés

Tizenhat évvel ezelőtt jelent meg az Apocalyptica első nagylemeze, a Plays Metallica by four cellos, amelyen Metallica-dalokat ültettek át klasszikus hangszerekre a finn zenészek. Eicca Toppinen, a zenekar alapítója a júniusi brazíliai koncertjük előtt így értékelte RockExpress.net internetes orgánumnak a mögöttük álló több mint másfél évtizedet: „Első lemezünk rengeteg klasszikuszene-kedvelő előtt nyitotta meg az utat a Metallica felé, még a komolyzenei rádióadók is olyan dalokat játszottak a klasszikus zenék között, mint például a Nothing else matters vagy a The Unforgiven. Az érem másik oldala pedig az, hogy a metálzene közönsége is ráébredt arra, attól még nem gyökér valaki, hogy klasszikus hangszeren játszik.” Nem véletlen, hogy a tavaly harmincadik születésnapját ünneplő Metallica a San Franciscó-i jubileumi koncertjére meghívta az Apocalypticát.

Vonó- és fejlendítések

A jövő hét szombaton a Campus Fesztiválon különleges zenei utazást ígérő Apocalyptica egyaránt élmény a keményebb zenék és a komolyzene, sőt a populáris műfajok kedvelőinek is, már a színpadi látvány sem mindennapi a három csellóval az előtérben – és ehhez headbangelő zenészek társulnak. Igazi open-air koncerten hazánkban még nem is nagyon játszott az Apocalyptica, a fővárosban a Hajógyári-szigeten rendezett fesztiválon sátorban zenéltek korábban, ami nemcsak közönségbefogadó képességében, de hangzásában is szerényebb, mint a fesztivál nagyszínpada által kínált lehetőségek.

HBN–SzL