Csend legyen, mindig

Csend legyen, mindig
© Fotó: Paramount
Debrecen – A Hang nélkül című film előzetesének megtekintése közben próbáltam felidézni, hogy mely filmekben kapott eddig megkülönböztetett figyelmet a „ha nem maradsz csendben, meghalsz” elv. Legutóbb talán a 2016-os Vaksötétben (Don’t Breathe, Fede Alvarez), de lényegében bármelyik horrorfilm alapvető eleme. Néhány jelenet erejéig. A Hang nélkül viszont arra vállalkozik, hogy a feszültséget 90 percen keresztül fenntartsa és arra késztessen, hogy a karakterekhez hasonlóan csendben maradjon.

A történet posztapokaliptikus: a Földet idegen lények lepték el, akik emberekre vadásznak. Eddig akár egy teljesen szokványos, zs-kategóriás mozifilm is lehetne. A szörnyek azonban teljesen vakok, ám annál kifinomultabb a hallásuk. Egy család − talán épp a legutolsó − tagjai a túlélésért küzdenek. Próbálnak a lehető leghalkabban tevékenykedni: lábujjhegyen járkálnak, és jelbeszéddel kommunikálnak, esetleg néha suttognak. Mindeközben az asszony gyermeket vár…

Szorítunk nekik

Merész húzás az egyik legfontosabb színészi eszközt, a beszédet szinte teljesen kiiktatni a filmből. Így viszont felerősödtek egyéb színészi játékok, mint például a testbeszéd, mimika.

A házaspárt John Krasinski (maga az író-rendező) és Emily Blunt alakítja, akik a való életben is egy pár. A nem túl könnyű feladatot profin megoldják, alakításukra nem lehet panasz, ahogyan a gyerekekére, Millicent Simmonds-éra és Noah Jupe-éra sem.

Az alkotás leginkább pszicho-thriller, a film utolsó harmadában azonban már inkább a horror jegyei dominálnak, ami nem probléma, csak azt a sok jump-scare-t hagyta volna ki a rendező. Persze ettől még nem lesz rossz a film, felmerülnek a szülői lét releváns problémái mint a biztonság megteremtése, önfeláldozás, szeretet, mi pedig folyamatosan azon kapjuk magunkat, hogy a család életben maradásáért szorítunk.

Néma kukoricavetés?

Akad ugyan néhány logikátlanság a filmben (már maga a megművelt kukoricaföld is erősen gyanús az elején, ahogyan néha a szörnyek hallása is meglepően „emberbarát”), valamint a feszültséget sem sikerült másfél órán keresztül folyamatosan fenntartani, ugyanakkor mégis valami újat kapunk, ráadásul meglepően alacsony költségvetésből (17 millió dollár), és a stáblista után szüntelenül ott motoszkál a néző fejében a kérdés: mi lenne, ha hátralévő éveinket teljes csendben kellene leélnünk? Lehetséges lenne?

Molnár István Richárd


Rendező: John Krasinski

Főszereplők: John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Értékelés: 5/5