Figyelmeztették a CIA-t az ügynökeit felrobbantó jordániai kettősügynökre

A CIA nem ellenőrizte megfelelően azt a jordániai informátort, aki az amerikai hírszerzés hét ügynökét ölte meg egy afganisztáni bázison végrehajtott tavalyi öngyilkos merényletben – derült ki kedden a CIA belső vizsgálatának eredményeiből.

Mint kiderült, Jordánia hetekkel a merénylet előtt figyelmeztette az amerikai ügynökséget, hogy a férfi mégsem állt át Washington oldalára, és kettős ügynökként továbbra is az Al-Kaidát szolgálja.

A 2009 decemberi merénylethez a CIA több szintjén történt hibák sorozata vezetett – közölte az ügynökség vezetője, a belső vizsgálat eredményeiről szóló levélben. Leon Panetta közlése szerint a merényletet végrehajtó informátor nem esett át a megfelelő ellenőrizésen, és az afgán bázison nem tették meg a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Az Abu Mulal al-Balawi nevű férfi 2009 december harmincadikán robbantotta fel a testére erősített bombát egy amerikai katonai bázison, Afganisztán déli határánál. A CIA-ügynökök azt gondolták, hogy a férfi értékes információkat ad át. A férfi a bázison belül, egy épület bejáratánál robbantotta fel magát, miközben ügynökök álltak körülötte. Az volt a második legtöbb áldozatot követelő merénylet az ügynökség ellen a CIA történetében.

A merényletről szóló belső vizsgálat kiderítette, hogy egy jordániai hírszerzőtiszt három héttel a merénylet előtt figyelmeztette a CIA egyik munkatársát, hogy al-Balawi nem állt át Washington oldalára. Az amerikai ügynök azonban ezt az információt nem adta át feletteseinek, mert azt gondolta, a jordániai ügynök csak féltékeny az értékesnek hitt informátorra.

A CIA vizsgálata ugyanakkor nem talált egy olyan embert, vagy szervezeti egységet, amelyet felelőssé lehetnek tenni a merénylet miatt, így senki ellen sem indítottak fegyelmi eljárást – közölte az ügynökség vezetője.

– Független Hírügynökség –