Figyelmeztetik a turstákat, hogy kerüljék el Bangkokot

Figyelmeztette a hétvégén több ázsiai ország az állampolgárait, hogy kerüljék el Bangkokot, ahol a kormányellenes tüntetők és a katonák összecsapásaiban több mint 20-an haltak meg a hétvégén. – közölte hétfőn az AFP francia hírügynökség.

Dél-Korea, Hongkong, Tajvan és Japán kormányhivatalai felszólították a thaiföldi fővárosba készülő turistákat, hogy ne menjenek Bangkokba.

Szombaton 17 ember, köztük egy japán operatőr halt meg, miután a thai hadsereg fellépett az ex-kormányfő hívei ellen. Az összecsapásokban négy katona is meghalt, és állítólag csaknem 500-an sebsültek meg. Híradások szerint a katonák figyelmeztető lövésekkel próbálták meg szétoszlatni a demonstrálókat. Ennek hatására elszabadultak az indulatok, és erőszakossá vált a vörös ingeseknek nevezett ellenzéki tüntetők hetek óta viszonylag békésen zajló tiltakozó akciója.

Az összecsapások után egy bombarobbanás 20 katona sérülését okozta Bangkok történelmi negyedében. Thaiföld fővárosában egy hónapja tartanak a tiltakozó akciók. Az ellenzéki tüntetők annak a Thakszin Sinavatrának a támogatói, akit 2006-ban katonai puccs buktatott meg.

Az AFP közlése szerint több ázsiai ország utazási ügynökségei felfüggesztették a lekötött csoportos utak indítását. Ugyanakkor a repülőjáratok normálisan közlekednek, például Hongkong és Bangkok között. A figyelmeztetést kiadó ázsiai országok kormányhivatalai azt közölték, hogy akik már Thaiföldön, vagy Bangkokban vannak, mindenképpen kerüljék el a kockázatos helyeket. A japán állampolgároknak szintén azt tanácsolták, hogy tartsák magukat távol Bangkoktól, illetve azon belül a veszélyes térségektől, és ne hordjanak vörös ruhát, illetve felsőrészt, mert az a tüntetők jelképe.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Új-Zéland és Nagy-Britannia egyelőre nem kérte saját turistáit, hogy maradjanak távol a thai fővárostól, csupán arra hívták fel a figyelmüket, hogy legyenek nagyon figyelmesek, illetve óvatosak Bangkokban, és ha erőszak tör ki, próbáljanak olyan biztonságos, zárt helyre kerülni, ahol tévé, rádió vagy internet elérhetőség van.

– Független Hírügynökség –