Figyelmeztetés nélkül törlik az inaktív fiókokat?

Figyelmeztetés nélkül törlik az inaktív fiókokat?
© Illusztráció: AFP
Előzetes értesítés nélkül törli a hosszabb ideje nem használt felhasználói fiókokat a Google.

Jó lesz leporolni a régi Google fiókokat, számos felhasználó jelezte ugyanis az elmúlt néhány napban, hogy a keresőóriás figyelmeztetés nélkül törli az egy ideje nem használt profilokat – számolt be róla a hwsw.hu.

Mint írták, a Google fórumain, illetve Redditen megszólaló felhasználók szerint, a vállalat csak a fiók törlése után küld egy értesítést e-mailben, amely szerint az adott profilt a „használati feltételek megsértése” miatt eltávolította – ezt megelőzően ugyanakkor a panasszal élő userek szerint semmilyen tájékoztatást nem kaptak azzal kapcsolatban, hogy a törölt fiók bármilyen szabálysértésbe futott volna. Utóbbi ráadásul valószínűtlen, miután a legtöbb, a „kényszertörlésnek” áldozatul esett felhasználó, évek óta nem nyúlt az érintett fiókhoz – a vállalat tehát jó eséllyel az inaktivitás miatt ítéli halálra a profilokat.

Biztonsági másolat

A helyzetet súlyosbítja, hogy bár a cég által kiküldött, a törlést bejelentő levelek szerint, ha a felhasználó időben lép, a Google fiók visszaállítható, ugyanakkor a felhasználók tapasztalatai alapján erre a gyakorlatban nem volt lehetőség, jelenleg úgy tűnik, adataik végleg elvesztek. A Google illetékesei egyelőre nem válaszoltak a vállalat fórumain a fiókok törlése miatt összegyűlt felhasználóknak.

Jobb híján tehát érdemes biztonsági másolatot készíteni a régóta nem használt fiókokról, legalábbis, ha van rajtuk bármilyen fontosnak ítélt adat – javasolja a hwsw.hu, hozzátéve: ez a legegyszerűbben a Google Takeout szolgáltatásával intézhető el, amellyel egy adott fiókban tárolt, minden egyes Google termékhez tartozó adat letölthető.

ÉKN



Sporthírek






hirdetés