Figyeljünk otthonunk kikapcsolódására is!

Akt.:
Figyeljünk otthonunk kikapcsolódására is!
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ezt a listát érdemes átnézni elutazás előtt: segítünk, hogy ne kelljen hazagondolnia az üdülőknek.

Eljött a szezonvégi akciókat kihasználó nyaralók ideje. Az augusztus mindenképp, de a szeptember is tartogathat hazánkban strandolós napokat. Az egyenlítőhöz közelebbi országokban pedig még tovább élvezhető a nyári időjárás. Az elutazás előtt számos elintéznivaló akad, gyakran az ajtót magunk mögött bezárva gondolkodunk azon, mit felejtettünk el, maradt-e valami feleslegesen bekapcsolva az otthonunkban. Az LG alábbi listájával abban kívánunk segíteni, hogy az üdülésből hazaérve ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mit kapcsoljunk ki?

Légkondicionálás: a lakásnak nincs szüksége a kellemes 23-25 fokos hőmérsékletre a távollétünkben.

Vízmelegítő: a bojlert érdemes kikapcsolni vagy a minimumra tekerni a termosztátot, így a távollétünkben nem fogja a készülék újra és újra feleslegesen felmelegíteni a benne tárolt vizet. Hazaérkezéskor figyeljünk arra, hogy az első zuhanyzás előtt legalább egy órával újra bekapcsoljuk a rendszert. Az átfolyós rendszerű vízmelegítőknél nincs ilyen gond, de ha gázzal működő berendezésről van szó, tulajdonképpen az őrláng is feleslegesen ég, amíg nem vagyunk otthon.

Víz és gáz: a vízfőcsap elzárásával nem kifejezetten pénzt és energiát spórolunk, hanem biztosítjuk, hogy ne legyen csőtörés a lakásban, amíg távol vagyunk. A gáz főcsapját szintén elzárhatjuk utazás előtt.

Lámpák: égve hagyni a lámpákat az egész nyaralás alatt egyszerű energiapazarlás, ezért ha aggódunk a lakás biztonsága miatt, szerezzünk be néhány időkapcsolóval ellátott konnektort.

Mit húzzunk ki?

Külső tápegységgel vagy tápkábellel rendelkező elektronikai eszközök: laptopok, videojáték-konzolok, hangfalak, telefontöltők és egyéb hasonló eszközök, melyek folyamatosan feszültséget juttatnak tápegységeikbe. Húzzuk ki az összes töltőt, még ha tabletről vagy elektromos fogkeféről is van szó.

Készenléti vagy alvó (standby) módban lévő elektronikai eszközök: asztali számítógép, televízió, DVD vagy Blu-ray lejátszó, ébresztő­óra, rádió és minden, aminek távirányítója van. Ha az eszköznek van „azonnali bekapcsolás” funkciója, vagy kikapcsolt állapotban is világít rajta valamilyen LED lámpa, akkor biztosak lehetünk benne, hogy folyamatosan áramot fogyaszt.

Kisméretű háztartási eszközök: kenyérpirító, turmixgép, kávéfőző, mikrohullámú sütő. Minden, amin digitális óra van, áramot fogyaszt.

HBN


Illusztráció: Pixabay
Debrecen - Az országos reprezentatív kutatás szerint nyaraláskor legtöbbször elmarad a mozgás. A leginkább kedvelt mozgásformák a magyarok körében a gyaloglás, a biciklizés és a futás – derül ki a sárvári Spirit Hotel megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból. Az eredmények szerint...

Jó móka a vízben lubickolni, de nem árt körültekintőnek is lenni
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már a kisiskolásoknak is fel kellene hívni a figyelmét a víz veszélyeire. Az idénynek és a kánikulai időjárásnak megfelelően sokakat vonz a víz. Nemcsak isszuk a vizet a nagy melegben megszomjazva, hanem bele is merítkezünk, fürdünk, pancsolunk, úszunk. De ennek i...