Figyeljen oda, nehogy meglopják a debreceni nagyvásárban

Figyeljen oda, nehogy meglopják a debreceni nagyvásárban
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Debreceni Tavaszi Országos Kirakodóvásár területén kerékpáros regisztrációval is várják az érdeklődőket a debreceni rendőrök.

A Debreceni Tavaszi Országos Kirakodóvásár területén és annak környezetében a rendőrség feladata a közrend, közbiztonság fenntartása, a közlekedés zavartalanságának biztosítása, a jogsértő magatartások megelőzése, kiszűrése, felderítése. A rendet nem csak egyenruhás rendőrök fogják felügyelni, hanem civil ruhás nyomozók is. Az áldozattá válás kockázata jelentősen csökkenthető néhány óvintézkedés betartásával, ezért kérjük, hogy a vásár forgatagában is figyeljenek értékeikre!

A vásár a zsebtolvajoknak ideális elkövetési terepet jelenthet. A lopások elkerülése érdekében értéktárgyait, pénztárcáját, mobiltelefonját, iratait ne tegye a táska tetejére, annak külső zsebébe. Lehetőleg a táska belső zsebében helyezze el értékeit, amelyet tartson szorosan testközelben. A vállra akasztható táskát ne a háta mögé tegye, hanem tartsa szorosan a teste előtt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá.

nv23

Fotó: Matey István

Ügyeljen arra, hogy a bankkártyája mellett véletlenül se legyen ott a PIN kód. Gyanúsan viselkedő személyek esetén ellenőrizze értékeinek meglétét és ha tetten érte a zsebtolvajt, hangosan kérjen segítséget a közelben tartózkodóktól. Ne szálljon szembe az elkövetővel!

Még rövid időre se hagyjon gépkocsijában, jól látható helyen értékeket! Ne feledje a gépkocsi utastere nem értékmegőrző. Minden esetben győződjön meg arról, hogy bezárta a kocsiajtókat, ablakokat, a csomagteret. Amennyiben rendelkezik vele, helyezze üzembe az autó riasztóját is.

Tömegben nagy a veszélye annak, hogy az együtt érkező hozzátartozók elveszíthetik egymást. Ez főként akkor jelent gondot, ha a gyermekkorú, vagy az idős hozzátartozó nem tud megfelelően tájékozódni. Fordítsanak fokozott figyelmet gyermekeikre, valamint idős hozzátartozóikra. Beszéljék meg, ha elkeverednének, pontosan mikor és hol találkozhatnak. Kisgyermek esetében jó megoldás, ha alkoholos filccel ráírják alkarjára az elérhetőségüket (például: ANYA: 06-00-000-000)! Eltűnés esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó számon, illetve forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz!

Regisztráltassa kerékpárját!

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr- főkapitányság munkatársai bűnmegelőzési tanácsokkal látják el a kerékpár tulajdonosokat a debreceni tavaszi vásárban.

A „Házhoz megyünk” vagyonvédelmi program keretén belül a bűnmegelőzési osztály munkatársai május 13-án és 14-én az országos kirakodó vásáron a Békéssy Béla utcán felállított sátorban várják az érdeklődőket. A kerékpárosok a helyszínen regisztráltathatják kerékpárjaikat a „Bikesafe” programba, ahol a rendőrség adatbázisába rögzítik a kétkerekű adatait, amely bűncselekmény esetén megkönnyíti a felderítést.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –


Ezért nem a múlt hétvégén volt a debreceni nagyvásár

Az országos vásárnaptárhoz igazítják a Mihály-napit is.