Figyelhetnénk egymásra…

Akt.:
Nagyon kell figyelni, és betartani a szabályokat
Nagyon kell figyelni, és betartani a szabályokat - © Fotó: Kovács Péter
Debrecen – Elég gyakoriak az anyagi kárral járó balesetek a Simonyi út, a Nagyerdei körút és a Pallagi út kereszteződésében – jelezte egyik olvasónk, hozzátéve: érdemes volna oda jelzőlámpát telepíteni. Érdeklődésünkre a polgármesteri hivatal rámutatott: a KRESZ szabályainak betartásával, egymásra odafigyelve baleset nélkül is át lehet haladni a kereszteződésen. A forgalom alakulását figyelembe véve indokolttá válhat jelzőlámpa létesítése, ám ez nem egyszerű.

Simon János nevű olvasónk azt kérdezte tőlünk, hogy a balesetveszély miatt, mikor szerelnek fel jelzőlámpákat Debrecenben a Simonyi út, a Nagyerdei körút és a Pallagi út kereszteződésébe. A csomópontban ugyanis viszonylag gyakoriak az anyagi kárral járó balesetek. Az egyik debreceni polgár autóját néhány év alatt például háromszor törték össze ott, utoljára totálkáros lett a jármű – mondta.

Anyagi kárral járó balesetek

Olvasónk szerint ennek az az oka, hogy azoknak, akik még soha nem jártak arra, nem biztos, hogy azonnal egyértelmű a forgalmi szituáció. Az egyik villamossín egyenesen halad, a másik kanyarodik, a Pallagi útra csak célforgalomban lehet a körút, illetve a Simonyi felől behajtani. Ráadásul gyalogosok és kerékpárosok is járnak arra – magyarázta. Kifejtette: autóval és gyalog közlekedő turistákból bőven akad a környéken, például az ötcsillagos szálloda és a népszerű étterem miatt is.

Be kell tartani a KRESZ-t

A debreceni polgármesteri hivatal azt közölte, hogy továbbra sem változott ezzel kapcsolatban az álláspontjuk. Vagyis a KRESZ szabályainak betartásával, valamint azzal, hogy járművezetők és gyalogosok figyelmet fordítanak egymásra, a kereszteződésen baleset nélkül is át lehet haladni. A forgalom növekedését és alakulását figyelembe véve azonban a jövőben indokolttá válhat a csomópontban a jelzőlámpás forgalomirányítási rendszer kialakítása – tették hozzá.

Bonyolult az eljárás

Az is kiderült a válaszból, hogy a jelzőlámpák telepítéséhez ugyan nem kell engedély, azonban úgynevezett forgalomtechnikai tervdokumentáció készítése szükséges, melynek a fényjelző készülékek telepítési tervein kívül a jelzőlámpaprogramokat is tartalmaznia kell. A csomópontot keresztező villamosnyomvonalak miatt az alépítmények és a felsővezetékek átépítése is szükségessé válhat. Ezt szintén meg kell terveztetni. A tervek rendelkezésre állását követően az érintett közművek kezelőinek hozzájárulását is be kell szerezni. A jelzőlámpák telepítésének bekerülési költsége a tervdokumentáció ismeretében határozható meg – ismertette a debreceni polgármesteri hivatal.

OCs