FIFA – Visszalépett az elnökválasztástól az eltiltott dél-koreai jelölt

Budapest/Szöul – A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi alelnöke, a dél-koreai Csung Mong Jun bejelentette, hogy visszalép a szervezet elnöki posztjáért zajló versenytől.


A 63 éves üzletembert a FIFA etikai bizottsága október 8-án hat évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert a gyanú szerint nem teljes mértékben működött együtt egy vizsgálatban, és megszegett bizonyos előírásokat a titoktartásra vonatkozóan.

“Az elmúlt másfél évben folyamatosan célpontja voltam a FIFA etikai bizottság úgynevezett nyomozásának, ami zaklatással volt egyenértékű. Ez az üldözés csak erősödött, amikor bejelentettem részvételi szándékomat az elnökválasztáson” – emlékeztetett blogjában Csung Mong Jun. “Miután a sajtó júliusban beszámolt az indulásom tervéről, 15 éves eltiltást kértek ellenem, amit aztán még négy évvel megtoldottak.”

A dél-koreai sportvezető úgy fogalmazott: az igazságtalan szankciók és a hétfő éjféli jelölési határidő miatt kénytelen bejelenteni, hogy lemond indulási szándékáról. “Annak ellenére, hogy nem indulhatok a szavazáson, azt hiszem, még mindig képes vagyok segíteni. Szeretem a labdarúgást, és folytatni fogom, amit elkezdtem: nyíltan felszólalok a FIFA problémáival kapcsolatban” – írta Csung Mung Jun.

A nemzetközi szövetség elnökjelöltjeinek sorába eddig a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejket, Jérome Champagne-t, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesét, Ali bin al-Husszein jordán herceget, Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembert, valamint a trinidadi David Nakhidot regisztrálták.

A határidő lezárulta után az ideiglenes választási bizottság ellenőrzi a jelöltek feddhetetlenségét, ezt követően válnak hivatalosan is a február 26-án esedékes voksolás pályázóivá.

– MTI –Sporthírek


hirdetés