Fiesztával fűszerezett mindennapok

Szerzőnk Madrid belvárosában „különös” társaságban
Szerzőnk Madrid belvárosában „különös” társaságban - © Fotó: Becsi Etelka
Spanyolország – Minden évszakban népszerű úti cél, amit csodás természeti adottságának is köszönhet.

Spanyolország nevének hallatán elsősorban a bikaviadal, a flamenco, a szieszta és a fieszta jut eszünkbe. De vannak nem mindennapi, őrült hagyományai, melyekben mi is részt vehetünk – ilyen esemény például az asztalosok védőszentjéről elnevezett, Szent József-napi, több milliós értékből előállított, korrupt politikusokat ábrázoló bábuk éjszakai égetése; Buñol városában különösen népszerű móka a paradicsomdobálás és a paradicsomszószban tocsogás. A népszerű bikafuttatást Ernest Hemingway tette világhírűvé, azonban mára őrült show-műsorrá nőtte ki magát. A szilveszter éjféli 12 darab szőlőszem „bekapkodása” és a számos alkalommal megrendezett fiesztán korhű ruhába öltözött emberek látványa is maradandó élmény a turistának.

s4Fiesztahangulat Torremolinos utcáin | Fotó: Becsi Etelka

Ezekkel a nem mindennapi cselekedetekkel kiérdemelték az őrült spanyol jelzőt.

A művészetek városa

Spanyolország korábbi századainak építészei, festői és szobrászművészei számtalan említésre méltó, páratlan alkotást hagytak az utókorra. Mi Andalúzia és Kasztília történelmével, építészetével ismerkedtünk, és Gibraltár gyönyörű tájait és az ott tanyázó majmokat kerestük fel hétnapos körutazásunkon.

Verőfényes napsütésben landolt gépünk az Andalúziához tartozó Valenciában. A település gazdag múltra tekint vissza, egykor római kolónia lakta, később a mórokhoz is tartozott. Valenciában a múlt építészeti emlékei és az ultramodern épületek – például a Művészetek Városa – harmonikus városképet alkotnak. Andalúzia híres a bikaviadalokról, mi is meglátogattuk az arénát és a hozzá tartozó múzeumot, ahol tiszteleghettünk a bátor torreádorok fotói előtt. Egy rövid sétával újabb helyszínre érkeztünk: egy gyönyörű rokokó palota termeit látogattuk meg. Valencia ultramodern városrészében az operaház, a természettudományi múzeum és az egzotikus állatokat bemutató óceániai pavilonok kaptak helyet. Másnap Granada, a flamenco szülőhazája hívogatott minket. A híres spanyol mondás szerint „aki nem látta Granadát, az nem látott semmit”. A műemlékekben gazdag, nyüzsgő várost a gyönyörű épületek mellett a Sierra Nevada hegylánc ölelése teszi igazán hangulatossá. A városnézésünkből nem maradhatott ki az Alhambra – a mór uralkodók rezidenciája – sem, mely a legcsodálatosabb arab építészeti alkotás az európai kontinensen.

Pózoló majmok

Különleges fekvésű, szép és hangulatos város Ronda, melyet a korábbi írások sziklafészeknek is neveznek. A Tajo de Ronda 160 méter mély szakadékra épült. A város természeti adottságai sok híres embert megigéztek, akik műveikben tették halhatatlanná a várost. Mindenekelőtt Hemingway volt az, aki számtalan művével tett hitet Ronda mellett.

A következő látogatási helyszínünk a brit felségterületen lévő Gibraltár, melynek meglátogatásához útlevélre volt szükségünk, és újra átélhettük a régi korok szigorú vámvizsgálatát is. Már messziről feltűnt a mintegy 400 méteres gibraltári szikla, egy felhőcsíkba burkolózva. Földrajzilag 14 kilométer választja el a marokkói partoktól, azaz Afrikától. Kisbuszra szálltunk, hogy a kanyargós szűk utakon eljussunk úti célunkhoz, először egy cseppkőbarlanghoz, melyet újszerű fényjátékokkal tették hangulatossá. A betelepített, vadon élő majmok már megszokták a turistákat, és szinte várják, hogy fotózzuk őket, szabályosan pózolnak, aztán természetesen várják a jutalomfalatot. De ha nem vigyázunk, a kis huncutok a hajunkat is megcibálják.

A tiltott gyümölcs

Gibraltár után másnap újra városlátogatással kezdtünk, elvegyültünk a helyiekkel a hangulatos Sevillában. A flamencoesteknek itt is komoly hagyománya van, hiszen ez a tartomány a tánc hazája. A szenvedélyes tüzes tánc az andalúz romák nyomán terjedt el. Sajátossága a jellegzetes, kecses kéztartás és a fodros ruha. Városnéző autóbuszunkról leszálltunk, és gyalogosan indultunk a felfedező útra. Már messziről feltűnt a kalifák gazdagságának jelképe, az Alcazar (a királyok palotája). A hatalmas palota­negyedet számos belső udvar, kertek tarkítják, az itt lévő királyi kápolnában fogadta Izabella királyné Kolumbusz Kristófot. A kert sétányait elképzelhetetlen mennyiségű virág, citrom- és narancsliget díszíti. Még ezen a napon várt ránk egy építészeti csoda Cordobában, az egykori mecset, mely ma katedrális.

spa01Segovia katedrálisa | Fotó: Becsi Etelka

Az óvárosban csodás belső udvarok, a vakítóan fehér házakon több sorban színes cserepes virágok sorakoznak.

Szélmalomharc

Kasztília történelmi táj az Ibériai-félszigeten, a mai Spanyolország középső és északi részén terül el. Sík területét a várkastélyokon kívül a Cervantes Don Quijote című regénye révén híres szélmalmok ékesítik. Toledo felé haladt az autóbuszunk. El Greco városának is nevezik a vizigótok, majd a spanyolok fővárosát, és az ország első érseki hercegprímási székhelye volt. Itt ma is középkori módszerrel készítik az arab eredetű híres toledói marcipánt. Toledo történelmi óvárosában sétálva időutazást teszünk a világ legszebb középkori városában. Fényképezőgépünk tárhelye lassan megtelik csodálatosabbnál csodálatosabb építészeti remekekkel, egy-két híres festménnyel. Madridból indulunk haza, de még előtte meglátogattuk az El Escorial egyedülálló építészeti remekművét, a királyi rezidenciát, templomot, melyben számos uralkodó sírhelye található. A XVI. században épült komplexum gigantikus mérete már messziről felhívja magára a figyelmet. Segovia Észak-Spanyolország egyik legpompásabb települése. A városban szinte minden korból jelentős művészeti emlékek maradtak fenn, de a legismertebb a rómaiak idejében épített híres vízvezeték.

– Becsi Etelka –


Látkép a Lamaryuru Gompából a falura
India - A továbbiakban Fehér Csaba útleírásából idézünk. A hatalmas út második része következik. A csodálatos út következő állomásán megálltunk a Lamayuru Gompánál, Ladakh egyik legelbűvölőbb kolostoránál. Mintegy 150 szerzetes otthona. „A Lamayuru kolostor környékén található sziklaformációk mia...

A három utazó: Csordás László, Pusztai Árpád és Fehér Csaba
India - Csordás László, Fehér Csaba és Pusztai Árpád július 28-án indult Kijeven keresztül Újdelhibe. „Töltsd meg az életedet kalandokkal, ne tárgyakkal! Legyenek történeteid, amiket elmesélhetsz, ne dolgaid, amiket megmutathatsz.” Akár ez, az ismeretlen szerzőtől származó gondolat is késztethet ...