Fieszta Spanyolországban, agónia Hollandiában a döntő után

spanyol szurkolók, vb
spanyol szurkolók, vb
Hajnalig tartott a fieszta Madridban, ahol a szurkolók a spanyol válogatott első világbajnoki győzelmét ünnepelték.

Amszterdamban a holland drukkerek csalódva vették tudomásul, hogy csapatuk harmadszor is elbukta a vb-döntőt. A vasárnap esti mérkőzésen Andres Iniesta hosszabbításban lőtt góljával 1-0-ra nyert Spanyolország.

“Nagyon büszkék vagyunk és nagyon boldogok. Azt hittem, a büntetők fognak dönteni, de Iniesta megmentett minket” – mondta a meccs lefújása után az AFP helyszíni tudósítójának az egyik drukker Madridban. A spanyol fővárosban a 37 fokos hőség ellenére is több százezren gyűltek össze, hogy óriáskivetítőkön kövessék a mérkőzést, aminek végén soha nem látott népünnepély kezdődött a városban.

Paul, a németországi jóspolip nevét is kántálták

Vasárnap éjszaka még azok is az utcákra tódultak, akik korábban otthonaikban nézték a döntőt. Legtöbben a spanyol csapat színeibe öltöztek, zászlót vittek magukkal, és a nemzeti lobogó színeit festették az arcukra. Az utcákon ünneplő szurkolók a gólszerző neve és a “Viva Espana” mellett Paul, a németországi jóspolip nevét is kántálták – az állat ugyanis megjósolta a spanyol válogatott győzelmét.

Ám nem csak Madridban volt karneváli a hangulat: még a spanyol válogatottal szemben egyébként kritikus Katalóniában is ünnepeltek. Barcelonában 75 ezer ember nézte együtt az utcákon a meccset, aminek végén spanyol zászlókat lengetve ünnepelték a történelmi győzelmet.

Egész más volt a hangulat Amszterdamban, ahol csaknem 200 ezer ember gyűlt össze a Múzeum téren. A mérkőzés lefújása után sokan a fejüket csóválva, mások zokogva indultak haza, hamar kiürítve a hatalmas teret. A holland válogatott ugyanis ezúttal harmadszor került a világbajnokság döntőjébe, ám 1974 és 78′ után harmadszor is elvesztette azt.

– Független HÍrügynökség –