Fiesta Spanyolországban a világbajnokok tiszteletére

Fiesta Spanyolországban a világbajnokok tiszteletére
“Ez a kupa minden spanyolé, minden egykor volt játékosé, akik nemzedékeken át hiába próbáltak győzni”.

Ezekkel a szavakkal köszöntötte kedden, a spanyol kormányfő a miniszterelnöki hivatalnál rendezett ünnepségen a hazatért világbajnok csapatot, amelynek tagjait egyenként is megölelte.

José Luis Rodríguez Zapatero külön is megdicsérte Andrés Iniestát, és nemcsak azért, mert az ő góljával nyert a döntőben Spanyolország Hollandia ellen. A kormányfő szóba hozta azt a jelenetet, amikor a hosszabbítás utolsó előtti percében lőtt gól után Iniesta felhúzta nemzeti színű mezét, és megmutatta a fehér trikóján lévő szöveget. “Örökre velünk leszel!” – ez volt odaírva Dani Jarque-nak címezve. Az Espanyol 26 éves játékosa tavaly augusztusban, szívrohamban halt meg.

János Károly király és a családja látta vendégül a csapatot

A kormányfői fogadás előtt János Károly király és a családja látta vendégül a csapatot. Az uralkodó és családja láthatóan nagyon örültek a válogatott győzelmének, amelyről sokan úgy tartják az ibériai országban, hogy lélekben újraegyesítette Spanyolországot. Zsófia királyné, fia, Fülöp trónörökös és felesége, Letizia hercegnő Dél-Afrikába is elutaztak, hogy szurkoljanak.

A 72 éves uralkodó rövid beszédében köszönetet mondott a világbajnoki címért a csapatnak, amely “valóra váltotta az álmokat”. A közös fotózáson a válogatott csapatkapitánya, Iker Casillas az uralkodó kezébe adta a kupát, és egy külön mezt is ajándékozott neki.

A hivatalos fogadások után jött a madridi fiesta. A belvárosban egy hatalmas transzparenssel köszöntötték a csapatot: “Isten hozott benneteket egy boldogabb országban – Köszönjük!”. Az araszoló emeletes busz tetején integető játékosokat és a csapat vezetőit milliók üdvözölték a spanyol főváros utcáin. A tömeg egyetlen szót kiabált, szinte megállás nélkül: “Világbajnokok!”

– Független HÍrügynökség –