Fidesz: idén is folytatódik Debrecen fejlődése

Akt.:
Balázs Ákos
Balázs Ákos - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A megyeszékhely közgyűlése csütörtökön tárgyalja az önkormányzat 2019-es költségvetését.

A debreceni közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának tagjai arra szerződtek 2014-ben Debrecen polgármesterével, hogy ebben az önkormányzati ciklusban a gazdaság fejlesztése lesz a fókuszban. Stabilitást, új munkahelyeket, növekvő béreket és emelkedő városi bevételeket ígértek, Debrecen gazdasági autonómijának erősítése érdekében – emlékeztetett Balázs Ákos, a debreceni közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciószövetség vezetője egy pénteki sajtótájékoztatón abból az alkalomból, hogy jövő csütörtökön a debreceni helyhatóság közgyűlése elé kerül a város 2019-es költségvetési terve.

Összefogással sikerül

– Tudjuk, egy családi költségvetés is akkor stabil, ha van elegendő bevétel a kiadások fedezésére. 20 éve vezetjük a várost a debreceniek bizalmából, s tudjuk csak akkor fenntartható a fejlődése, ha erősek a gazdasági, politikai alapjai – fogalmazott a frakcióvezető. Elmondta: Debrecen politikai stabilitása garantálja a kiszámíthatóságot, a debreceniek együttműködése pedig a fenntartható fejlődés záloga. Megköszönte a debreceniek és a kormány támogatását, valamint a fontos ügyekben a közgyűlési ellenzéki pártok, szervezetek együttműködését is.

Balázs Ákos | Fotó: Molnár Péter

Óriási befektetések

Balázs Ákos kiemelte: ennek az együttműködésnek és az új debreceni gazdaságfejlesztési modellnek köszönhetően 2014 és 2018 között 581 milliárd forint működő tőke érkezett Debrecenbe. Több mint 6 ezer új munkahely jött létre. Folyamatosan növekszik a helyi adóbevétel, 2014 óta 40 százalékos a növekedés. Tavaly a Magyarországra érkező befektetések egyharmada Debrecenbe érkezett. Olyan cégek választották Debrecent otthonuknak mint a Krones, a Thyssenkrupp, a Continental, a Diehl és a „sikereket megkoronázó” BMW. 700 hektáron zajlanak jelenleg ipari fejlesztési beruházások. A debreceni kis és középvállalkozások Ginop pályázatokra (784 pályázatra) 81,9 milliárd forintot nyertek el támogatásként. Jelentős, 30 százalékos a növekedés a szakképzésben résztvevők számát tekintve, ami nagyon fontos a helyi iparfejlesztés szempontjából. Egy új nemzetközi iskola is épül Debrecenben – tette hozzá a frakcióvezető.

Minden idők legnagyobbja

Balázs Ákos hangsúlyozta, a gazdasági eredményeknek köszönhetően több pénz jut majd út és járda felújításokra, a parkok rendben tartására, a köztisztaságra és fejlesztésekre.

Debrecen 2019-es költségvetése minden idők legnagyobbja lesz. A büdzsé főösszege 174,8 milliárd forint. Ez nagyjából a duplája a tavalyinak. A beruházási főösszeg 85,3 milliárd forint. – Ez a költségvetés a növekedés és a városépítés költségvetése – fogalmazott.

A kormánypárti frakció vezetője arról is beszámolt, hogy új óvodát építenek a Tócóvölgyben, a Postakertben és Józsán új bölcsőde létesül. Iskolákat, orvosi rendelőket újítanak fel, megújul a Zenede.

Úgy vélte: az elmúlt 20 év teljesítménye, a mögöttünk hagyott 4 év gazdaságfejlesztési erőfeszítései, a 2019-es költségvetés és az Új Főnix Terv megvalósítása lehetővé teszi Debrecen számára, hogy felszálljon arra a repülőre, amely elvisz minket 2030-ba, Európa egyik legsikeresebb városába. Építsük a várost a legszebb cívis hagyományok szerint – egészítette ki Balázs Ákos.

Balázs Ákos és Papp Viktor | Fotó: Molnár Péter

Nagycsere és Haláp vize

– Egységesen fejlesztjük Debrecent, mert nekünk minden debreceni fontos – jelentette ki Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának helyettes vezetője. Elmondta: frakciójuk kezdeményezésére 2002-ben elindították a kertségi fejlesztési programot, melyre idén 4,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebből az összegből 1 milliárd jut útépítésre, fél milliárd a rossz burkolatú aszfaltos utak felújítására, 100 millió földutak stabilizálására, 50 millió pedig a közvilágítási hálózat bővítésére, korszerűsítésére. Több mint 600 millió forintos beruházással jó minőségű vezetékes vizet juttatnak Nagycserére és Halápra. Frakciójuk javaslatára új elem lesz az elfogadásra váró költségvetésben a fedett buszmegállók számának növelése.

Papp Viktor | Fotó: Molnár Péter

Aszfaltozás, lakótelepek

Papp Viktor szavaiból kiderült, aszfaltburkolatot kap a Cimbalom, a Kadarcs, a Síp, a Lant, a Dob, a Pajtás, az Eper, a Nádsíp utca, valamint a Felsőpércsi út hiányzó része és a Fokos utca második üteme.

11 városrészben felújítják a lakótelepi közterületeket, rendbe hozzák a parkokat, játszótereket, sportpályákat. Ezekre több mint 6 milliárd forintot költenek. Folytatódik a lakótelepi házak között található lépcsők felújítása is – ismertette.

– Ezen programok célja, hogy gyermekeink, a családok és az idősek is jobban érezzék magukat a lakókörnyezetükben, hiszen ezért dolgozunk a debreceniekkel közösen, mert együtt vagyunk Debrecen – emelte ki Papp Viktor.

OCs