Fidesz: Aggasztó a regisztrált álláskeresõk száma

A szocialisták nyolc év alatt a tizenhat évvel ezelõtti állapotára vetették vissza az országot, a foglalkozatás szempontjából – mondta szombaton a Független Hírügynökségnek Czomba Sándor, a Fidesz országgyûlési képviselõje.

Czomba Sándor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait idézte. A politikus elmondta, hogy a KSH szerint jelenleg százezerrel kevesebben dolgoznak az országban, mint egy évvel ezelõtt, a foglalkoztatási ráta pedig 55 százalékos, azaz akkora, mint tíz éve.

Czomba Sándor szerint ennél is aggasztóbb a regisztrált álláskeresõk száma. Januárban 653 ezren voltak, 144 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Legutóbb 1994-ben volt ilyen rossz a statisztika. Ebbõl az derül ki, hogy a szocialisták nyolc év alatt tizenhat évvel vetették vissza az országot.

A politikus emlékeztetett, hogy tavaly a vállalkozások 52 milliárd forintot igényeltek munkahelymegõrzõ támogatásra, amibõl 240 ezer ember munkáját próbálták megõrizni.

Ezzel szemben a kormány csupán 17 milliárdot fordított erre a célra, azaz 140 ezer ember munkahelyét hagyta megszûnni. Most viszont ezeknek az embereknek a szociális ellátására minimum 50 milliárd forintot kell majd kifizetni..

Czomba Sándor bírálta az Út a munkához programot is. Azt mondta, hogy egyrészt nem visz vissza a munkába, ráadásul rengeteg embert foglalkoztat és finanszírozhatatlan. Az ellenzéki politikus szerint azért, mert a tavalyihoz hasonlóan idén is 117 milliárd forint áll rendelkezésre, úgy hogy tavaly negyed évvel rövidebb ideig kellett ennyi pénzbõl gazdálkodni, mivel áprilisban kezdõdött a program..

Arra a kérdésre, hogy kormányra kerülése esetén hogyan kezelné a Fidesz a munkanélküliséget Czomba Sándor azt mondta, hogy az értékteremtõ munkára fektetik majd a hangsúlyt. Emellett adót és járulékot csökkentenek, valamint a kis- és középvállalkozásokat segítik.