Fidesz: A BKV szerződéseihez hasonlók vannak Székesfehérváron is

Húsz-harminc, a Budapesti Közlekedési Részvénytársaságéhoz (BKV) hasonló szerződés lehet Székesfehérvár önkormányzati cégeinél – mondta Cser-Palkovics András, az önkormányzat Fidesz frakciójának vezetője szerdán sajtótájékoztatón.

Vargha Tamás tanácsnokkal bejelentették: a frakció kezdeményezi a fehérvári közgyűlésben, hogy álljon fel egy munkacsoport, amely a szerződéseket megvizsgálja, és arányos keretrendszert dolgoz ki a vezetők bérezéséről és premizálásáról.

Az egyik cégnél a leköszönő vezérigazgató utolsó munkanapjaiban változtattak meg szerződéseket, amelyek így magas juttatásokat tartalmaznak, de a város hét-nyolc teljesen vagy részben önkormányzati tulajdonban lévő cégénél körülbelül 20-30 ilyen lehet – mondta Cser-Palkovics András. Van, ahol a 16-18 hónapos végkielégítés mellé még 6-12 hónapos titoktartási pénz is jár. Ezek a szerződések a BKV-s szerződésekre hasonlítanak, ha nem is jár hozzájuk annyi pénz – tette hozzá.

A Fidesz-frakció szeretné elérni, hogy vizsgálják meg a szerződéseket. A végkielégítések ne lehessenek 12 hónapot meghaladóak, szűnjön meg a titoktartási pénz, a premizálás pedig a teljesítményhez igazodjon. Szeretnék azt is, hogy kiderüljön, miért nem fizetett az előző tíz évben osztalékot több cég az önkormányzatnak.

A politikusok szerint feltehetően február közepéig feláll a munkacsoport, és legkésőbb májusra a közgyűlés dönt az egységes premizálásról, illetve arról, hogy milyen teljesítményt vár el az önkormányzat a tulajdonában lévő gazdasági társaságoktól.

A szerződések ügyét az indította el Székesfehérváron, hogy elterjedt a hír, miszerint a polgármester fiának szerződése az egyik önkormányzati cégnél a BKV-s szerződésekhez hasonló.