Fico: a magyarországi kampány része a nyelvalap létrehozása

A magyarországi választási kampány részének tekinti a nyelvalap létrehozását a szlovák miniszterelnök.

A szlovák miniszterelnök hétfőn azt mondta, kormánya pillanatnyilag “nem szentel valami nagy figyelmet” a dolognak.

Bajnai Gordon miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy kormánya 50 millió forintos pénzalapot hoz létre, amelyből azokat a szlovákiai jogi és magánszemélyeket segítenék, amelyeket és akiket a szlovák államnyelvtörvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtanak. Ilyesmi egyelőre nem fordult elő, de január elsejétől erre is van mód, mert hatályba lépett a már tavaly szeptember óta érvényes törvényhez készült végrehajtási útmutató.

Fico hétfőn megjegyezte, a törvény alapján magánszemélyek nem bírságolhatók. Szerinte olyan kép van kialakulóban, hogy a szlovákiai magyarokat fogják büntetni.

A nyelvtörvény végrehajtását felügyelő szlovák kulturális minisztérium pénteken Szlovákia belügyeibe való beavatkozásnak minősítette a pénzalap létrehozását. Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának alelnöke, Anna Belousovová pedig egy vasárnapi vitaműsorban kifejtette: az alap miatt Pozsonynak nemzetközi pert kellene indítani Magyarország ellen, mert az szlovák állampolgárok biztat polgári engedetlenségre.

Az alapot a civil szervezeteket tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SzMK) kezeli majd, mivel azonban nem számít jogi személynek, a pénzt formálisan az egyik legrangosabb szlovákiai magyar szellemi műhely, Fórum Kisebbségkutató Intézet kapja meg. A felhasználást az SzMK koordinációs bizottsága felügyeli.

Emellett a kerekasztal február elsejétől zöldvonalat és www.jogsegely.sk címen honlapot is fenntart, amelyek a nyelvtörvény miatt esetleg sérelmet szenvedőket segítik.miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy kormánya 50 millió forintos pénzalapot hoz létre, amelyből azokat a szlovákiai jogi és magánszemélyeket segítenék, amelyeket és akiket a szlovák államnyelvtörvényre hivatkozva pénzbírsággal sújtanak. Ilyesmi egyelőre nem fordult elő, de január elsejétől erre is van mód, mert hatályba lépett a már tavaly szeptember óta érvényes törvényhez készült végrehajtási útmutató.