Fiatalok dolgoznak a légszennyezettség csökkentésén

Telente gyakran szennyezetté válik a levegő Debrecenben
Telente gyakran szennyezetté válik a levegő Debrecenben - © Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt
Debrecen – Idén két magyar város, Budapest és Debrecen is otthont ad annak a nemzetközi klímavédelmi kezdeményezésnek, a Climathonnak, melynek célja, hogy személyre szabott, innovatív megoldásokat találjon a városokat érintő, klímaváltozással kapcsolatos problémákra. A résztvevők október 26–27-én Budapesten a Duna-part élhetőbbé tételén dolgoznak majd, míg Debrecenben a magas légszennyezettség csökkentésére keresnek megoldásokat.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet klímainnovációval foglalkozó részlege, az EIT Climate KIC szervezésében meghirdetett, klímavédelemmel foglalkozó hackathont immár 4. éve rendezik meg világszerte. A 24 órás programon egyetemi hallgatók és fiatal vállalkozók kis csapatokba szerveződve dolgoznak. A résztvevő városok és jelentkezők száma évről évre nő: míg 2015-ben még csak 19 város csatlakozott a kezdeményezéshez, tavaly már több mint 100 városban, 4500 résztvevővel rendezték meg az eseményt.

Debrecen idén másodjára ad otthont Climathonnak; ezúttal a kihívás témája a légszennyezettség, a forgalom és a szálló por csökkentése. A részvétel bárki számára nyitott és ingyenes, de előzetesen regisztrálni kell (https://climathon.climate-kic.org/hu/debrecen).

Az elmúlt években a hazai adottságoknak, a Kárpát-medence fekvéséből adódó meteorológiai viszonyoknak, valamint az egyre nagyobb mértékű fával történő fűtésnek köszönhetően az egész országban, így Debrecenben is kismértékben emelkedett a szennyezett levegőjű napok száma. A fűtési félévben (október–március) főként a szállópor-szennyezettség jelent problémát.

A fűtés hatása

Ha a lakossági szilárd tüzelés aránya változatlan marad, netán tovább nő, javulás nem várható. A tüzelésből eredő kedvezőtlen hatások a lakosság körében nem kellőképpen ismertek. A környezettudatos magatartás megerősítésére irányuló erőfeszítések között fontos helyet kell kapnia – konkrét példák bemutatásával – annak, hogy az egyén környezeti teherviselőként maga is jelentősen hozzájárul a légszennyező anyagok koncentrációjának növekedéséhez. A debreceni kihívás alkalmával a versenyzők megismerhetik a Herman Ottó Intézet és a város polgármesteri hivatala zöldterületi osztályának vezetője előadásában a jelenlegi légszennyezettségi helyzetet, a hatályban lévő akcióterveket és háttéranyagokat. A 24 óra alatt a csapatok többek között szakértők segítségével elsajátíthatják a nyilvánosság hatékony bevonásának eszközeit, valamint üzletfejlesztési és előadás-technikai tréninget is kapnak.

Valós problémákkal

„A Climathon egyik legfőbb erénye, hogy nem sablonfeladatok megoldására ösztönzi a résztvevőket, hanem olyan kérdések megválaszolására törekszik, melyek valóban égető problémát jelentenek egy-egy város számára” – mondta el Barna Orsolya, az EIT Climate KIC magyarországi irodájának képviselője. A verseny nyertesei előnnyel indulhatnak a Climate Launchpad inkubációs programban, illetve előadási lehetőséget kapnak a Herman Ottó Intézet által rendezett Fűts okosan! konferencián.

HBN


Brüsszel/Strasbourg - Megszavazta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szóló javaslatot szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése; betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők. A strasbo...

A tengeren. Hogy jutottunk idáig?
Debrecen - Kezdjük azzal a tudatos életet, hogy a kasszáknál nem kérünk szatyrot. Míg a papírszatyor lebomlik 1,5 hónap alatt biológiai úton, addig a műanyag szatyor lebomlásához 200–1000 évre van szükség. Lehet időnként „lebomló” tasakot találni, azonban ez sajnos nem a biológiai lebomlást ...