Fiatalok a kormány mögött Debrecenben

Fiatalok a kormány mögött Debrecenben
Debrecen – Sokan közülük mire elérik az alsó korhatárt, megszerzik a járművezetői engedélyüket.

Az autómárkák ismertségét tekintve minden ötödik fiatalnak a BMW jut először eszébe. A legnépszerűbb márkának tízből hatan az Opelt tartják a Suzuki mellett. A megkérdezettek kevesebb, mint fele válaszolta, hogy szüleinek van autója. A fiatalok nagy része, amint eléri a korhatárt, megszerzi a jogosítványt: a jogosítvánnyal rendelkező 15-25 évesek több mint fele 17-18 évesen szerezte meg a vezetői engedélyt.

 

Miből vette?

A vezetni tudóknak mintegy 64%-a főleg a család vagy rokonok látogatásánál használja az autót. Továbbá bevásárolni, iskolába, munkába járnak vele a legtöbben. A saját autóval rendelkező fiatalok kétharmada önerőből, saját pénzből vette autóját, egyharmaduk szülői segítséggel.

Akik csak tervezik a vásárlást, elsődlegesen az interneten tájékozódnak a lehetőségekről – ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet az elmúlt 3 hónapban készített az Ipsos, a 15-25 év közöttieket reprezentáló 555 fő személyes módon történő megkérdezésével. Sok tekintetben a BMW-t, Audit és a Mercedes-t értékelik a legjobb autóknak: magas minőségűek, megbízhatóak, modernek, innovatívak, és egyedi, stílusos márkának számítanak.

 

Főleg Opellel

A megkérdezett 555 fiatal kevesebb, mint fele válaszolta, hogy szüleinek van autója, közülük a legtöbben Opellel, Suzukival és Forddal járnak. A 15-25 évesek alig 5%-a jár saját autóval, és 76%-uknak nincs jogosítványa. Minden ötödik fiatal B kategóriás jogosítványt birtokol, a vagy egyéb kategóriát csak 2-3 százalékuk.

A fiatalok nagy része, amint eléri a korhatárt, megszerzi a jogosítványt: a jogosítvánnyal rendelkező 15-25 évesek több mint fele 17-18 évesen szerezte meg a vezetői engedélyt, míg húsz százalékuk a vezetés elsajátítását inkább húsz éves kora után kezdte el. Amellett, hogy fiatalon leteszik a vizsgát, rendszeresen vezetnek is. A jogosítvánnyal rendelkező fiatalok negyede naponta vezet, további egyharmaduk heti 2-3 alkalommal. Tizenöt százalékuk azonban kijelentette, hogy ritkábban, mint 3 havonta, vagy egyáltalán nem szokott volán mögé ülni.

HBN

 

Mire használják? 

Rokonlátogatásra

Bevásárolni

Iskolába, munkába járni

Szórakozni menni