Fiatalabbra cserélte feleségét a Nyíregyházi Állatpark büszkesége, de jó oka volt rá

Akt.:
Fiatalabbra cserélte feleségét a Nyíregyházi Állatpark büszkesége, de jó oka volt rá
© Fotók: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Feleséget cserélt Gio, az ország egyetlen szumátraitigris-hímje, mert az előzővel nem sikerült gyarapítani a kihalás szélén álló alfaj egyedszámát.


– A világ egyik legritkább ragadozója 2014-ben érkezett Rotterdamból a Nyíregyházi Állatparkba az Európai Fajmegőrzési program keretében. A ritka nagymacska a park egyik büszkesége, hiszen vele már négy tigrisalfaj – a szibériai, a fehér bengáli, a maláj és szumátrai – látható Sóstó Zoo-ban. A szumátrai tigris fajkoordinátora 2015-ben már kihelyezett a kiváló genetikai adottságokkal rendelkező hímhez egy holland tenyésznőstényt, ám nászuk nem hozta meg a várva várt utódokat, ezért most egy újabb nőstényt javasoltak a fajmegőrzés szempontjából rendkívül értékes hímhez – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa.

– Zoja, az új nőstényállat Varsóban született, mostanáig Franciaországban élt, s néhány hete a Nyíregyházi Állatpark lakója. A karanténidőszak után ismerkedett meg párjával, amit gondozói lélegzet-visszafojtva figyeltek, hiszen olykor előfordul agresszió is az állatok összeszokatása alatt. Az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban látható állatok első találkozása problémamentesen zajlott, s Zojának kitartó udvarlója akadt a nyolcéves Gio személyében. A tenyészpárra nagy feladat vár, hiszen alfajuk a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett – tette hozzá az állatpark szóvivője.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. A tigris egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Kilenc alfaja közül három – a bali, a kaszpi és a jávai – mára teljesen kipusztult, s a többit – szibériai, bengáli, indiai, dél-kínai, maláj és szumátrai – is veszélyeztetetté nyilvánították a szakemberek.

A szumátrai tigris a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Vadon élő egyedei kizárólag az Indonéziához tartozó Szumátra szigetének alacsonyan fekvő területein és hegyi erdőségeiben fordulnak elő. Magányosan vadásznak, zsákmányuk főként a közepes termetű növényevők közül kerül ki. Az állatok a természetes élőhelyeik elpusztítása és az orvvadászat miatt kerültek a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. Míg az 1970-es években a szabadon élő állatok számát 1000 egyed körülire tették, 1996-ban a Természetvédelmi Világszövetség nagyjából 250-re becsülte a szumátrai tigrisek számát, ezért a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett kategóriába sorolta az alfajt. Jelenleg mindössze 400 példány él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300, köztük kettő a Nyíregyházi Állatparkban.


A tevék szerelmesen bújtak össze, vagy az is lehet, hogy csak fáztak
Nyíregyháza - Fittyet hánytak a néphagyománynak, s átaludták a jeles napot. Az elmúlt szombaton tartotta a katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony napját, amikor a hívek Jézus bemutatását ünneplik. Ehhez a naphoz azonban időjárási néphiedelmek is kötődnek, éppen ezért február 2-án fotórip...

Izrael - Beer-Sheba állatkertjének ajándékozta a Nyíregyházi Állatpark a 2017-ben született fehér oroszlánokat, a Negev Zoo Facebook-oldalára felkerültek az első fotók a hármas ikrek új otthonáról. "Az uóbbi időben az életünk e csodálatos projekt körül forgott. Az állatkert csapata éjjel-nappal d...