Fia haláláért kell felelnie a balmazújvárosi apának

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Megrázó ügy tárgyalását kezdte meg a városi törvényszék hétfőn: egy balmazújvárosi férfit azzal vádolnak, hogy tavaly különös kegyetlenséggel ölte meg mozgásképtelen, gondozásra szoruló fiát.

Nem észlelte fián a sebeket, nem gondolta, hogy ilyen nagy a baj – ezzel védekezett R. János, aki ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával indult eljárás hétfőn a Debreceni Törvényszéken.

A vádirat ismertetésekor elhangzott, R. János gyermekénél 15 évesen jelentkeztek először deréktáji fájdalmak. A betegség miatt sem tovább tanulni, sem dolgozni nem tudott, szociális segélyt kapott és szülei gondoskodtak róla. Édesanyja elhunyta után apja, R. János látta el a fiút, akinél 2011-ben gyógyíthatatlan gerincbetegséget diagnosztizáltak. Eleinte a gyakorlattal rendelkező keresztanyja napi rendszerességgel gyógytornáztatta.

Csak az apjának engedte

Három hónap után azonban a fiú nem volt hajlandó folytatni, emiatt egészségi állapota egyre romlott, 2015 második felében már az ágyat sem tudta elhagyni. Ekkor az apja beköltözött a szobájába, gondoskodott a mosdatásáról, mert ezt a fiú csak neki engedte meg. A vádlott azonban nem használt sem ágytálat, sem felnőtt pelenkát, s a rossz higiénés körülmények mellett elmulasztotta a fia megfelelő gondozását, aki alultáplálttá vált, és komoly felfekvései keletkeztek. Az ügyészség szerint ezt a vádlott is észlelte, de sem orvoshoz, sem kórházba nem vitte a fiát, akinek az állapota 2016. július 21-re súlyosbodott.

Elkésett rokoni segítség

A fiú velük egy házban lakó féltestvére hiába kérte R. Jánost, az nem hívott hozzá orvost. A fia születésnapját megünnepelni érkező rokonok intézkedtek, így érkezett ki az ügyeletes háziorvos, aki azonnali kórházba szállítást akart, de az apa ezt sem engedte. Csak a rendőrjárőr kiérkezésekor egyezett bele a Kenézy Kórházba szállításába, azonban a fia a szakszerű orvosi ellátás ellenére négy nappal később meghalt. Az ügyészség szerint a felfekvési sebeket és a végzetes tüdőgyulladást a vádlott okozta a megfelelő gondozás elmulasztásával.

A beidézett öt tanú közül az egyik szerint őket is meglepte a fiú állapotának gyors romlása, a többiek a rokonságra hivatkozva megtagadták a vallomástételt. A tárgyalás november 8-án az ügyeletes orvos, a mentők és a rendőrök kihallgatásával folytatódik.

HBN-ÉP


Illusztráció
Berettyóújfalu - Debrecen - A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa a vádlott szabadságvesztés büntetését 3 évre súlyosította, annak próbaidőre történő felfüggesztését és a pártfogó felügyeletre szóló rendelkezést mellőzte és a vádlottal szemben 3 év közügyektől eltiltást szabott ki. ...