Feszültség a rendszerben

Néhány napja Németországban az áramszolgáltató fizetett a fogyasztóknak a vételezésért. Mint egy szakértő elmagyarázta, valójában komoly villamosenergiarendszer-irányítási probléma keletkezett: szélvihar miatt a megújulók többlettermelését nem tudták ellensúlyozni, ezért kellett „kényszerfogyasztani”. Szőke Tímea jegyzete.

Ezek után megnyugvással olvastam a hírt, hogy mi újra hitet tettünk a nukleáris energia mellett. A dolog előzménye, hogy a Népszabadság azt írta, a Magyar Villamos Művek (MVM) sem bízik Paks2 megtérülésében. Abból következtettek, amit a vezérigazgató mondott egy sajtótájékoztatón az áramárról, ő azonban a lap cikke után pontosított; nem úgy gondolta, egyébként is, az MVM „stratégiájában kiemelt szerepet játszik a nukleáris energia”. Szóval, velünk nem fog kitolni holmi szélvihar, túláradó napsütés vagy szabályozatlan földhő, mi biztosra megyünk, atomból annyit hasítunk szét, amennyi nekünk kell.

A németeknek bizonyára okoznak néhány álmatlan éjszakát az időnkénti rendszer-anomáliák, nekünk azonban – elnézve az áramár jövőbeni kalkulációjáról szóló hivatalos nyilatkozatokat, melyek lényege: fogalmunk sincs, hogy mérik majd a megawattórát – úgy 30 évnyi álmatlan éjszakát fog okozni a kérdés, megéri-e a paksi beruházás.​

– Szőke Tímea –