Magyarország

2007.11.21. 13:33

Lapterjesztő kartellt leplezett le a GVH

<p>Egyenként 468 millió forintos pénzbírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Posta Zrt. -re és a Magyar Lapterjesztő Zrt. -re kartellezés miatt -olvasható a GVH szerdai közleményében.</p>

A Versenyhivatal tárgyalási jegyzőkönyvek és egyéb iratok vizsgálata alapján állapította meg, hogy a két vállalat felosztotta egymás között a lapterjesztési piacot. A Magyar Posta csak az előfizetőknekkézbesítette a megrendelt lapokat, az üzleteknek, benzinkutaknak és más kereskedelmi egységeknek viszont a Magyar Lapterjesztő zrt. (Lapker) szállítota az újságokat.

1998-ig, mind az árus, mind az előfizetéses lapterjesztést a Magyar Posta végezte, ekkor adta el a Posta regionális újságterjesztő vállalkozásait a francia érdekeltségű a Magyar Lapterjesztő Zrt.-nek (Lapker).

Így az újságoknak a nyomdától a kiskereskedelmi egységekhez történő eljuttatása a Lapker feladata lett. A Posta ugyanakkor megtartotta az előfizetéses lapterjesztést, így az országos napilapok és a különféle magazinok terjesztését egészen 2007 elejéig.

A GVH tárgyalási jegyzőkönyvek, stratégiai tanulmányok és egyéb iratok elemzése alapján kiderítette, hogy a Lapker és a Posta valamikor 2001 szeptembere és decembere között versenykorlátozó megállapodást kötött.

Először az 1998 és 2001 között hatályos, a Posta regionális újságterjesztő cégeinek privatizációja kapcsán kötött megállapodásban szerepelt, hogy a Posta nem törekszik arra, hogy ő juttassa el a lapokat a nyomdából a kiskereskedőkhöz.

 A 2002 és 2007 közötti időszakra szóló együttműködési megállapodásban ennek köszönhetően a Posta elérte, hogy a postahivatalokban eladott lapok fejében a Lapkertől kapott jutaléka 13-ról 23,5 százalékra nőjön, később a lapker is írásban vállalta, hogy, hogy nem kapcsolódik be a Posta felségterületének számító előfizetéses lapterjesztésbe.

A meg nem támadási megállapodás kapcsán ekkor a Magyar Posta piacszervezési díjként egyszeri 260 millió forint összegű ellentételezésben részesült annak fejében, hogy újabb 5 évig nem rontja a Lapker üzletét.

A GVH végül 468-468 millió forintos bírságot szabott ki mindkét vállalatra, a bünteteés kiszabásánál figyelembe vették, hogy szerintük a megállapodás a verseny durva kizárását célozta és több évig volt életben.

Súlyosító körülménynek számított, hogy az érintett szereplők saját piacaikon lényegében monopolisták, így tisztában kellett lenniük, hogy megállapodásuk korlátozza a versenyt.

A versenyhatóság ugyanakkor figyelembe vette azt is, hogy 2005 végétől komoly, egymással is tudatosított szándékkal álltak elő az egyezség felbontása érdekében, ami lényegében a jogsértés.

Közel kétmilliárd forint értékü bírság
Idén, október végéig 1 milliárd 817 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal, az esetek többségében fogyasztók megtévesztése, illetve kartellezés miatt -mondta el a Független Hírügynökségnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivője.
Mihálovics András hozzátette, hogy eddig az idei év legnagyobb bírságát a most nyilvánosságra hozott lapterjesztő kartellezési ügy miatt szabták ki, a Magyar Posta és a Magyar Lapterjesztő egyaránt 468-468 millió forint bírságot kapott. Ezek a tételek már a novemberi statisztikát gazdagítják majd, így még nem szerepelnek a majdnem kétmilliárdos eddigi összesítésben.
Az elmúlt évekhez képest várhatóan az idei év elmarad a kiszabott bírságok összegét tekintve. A tavalyi év kiemelkedő volt a GVH történetében, akkor összesen 11,6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, az azt megelőző évben pedig 3,3 milliárd volt az éves összesített adat. Mihálovics András szerint idén még a 3,3 milliárdos határt sem fogják felúlmúlni, ez azonban a GVH szerint nem azért van, mert jobban betartják a cégek a versenyszabályokat, hanem mert a legnagyobb bírságokat kartellezés miatt lehet kiszabni, a cégek pedig "összezártak" és egyszerűen nehezebb őket tetten érni.

Dehogy volt ez kartell

Megalapozatlannak tartja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését a Magyar Posta Zrt., ezért bírósághoz fordulnak - közölte a Független Hírügynökséggel Tomecskó Tamás, szóvivő. Kartellezés miatt a hivatal csaknem félmilliárd forint pénzbírságot szabott ki a Postára, és ugyanennyit a Magyar Lapterjesztő Zrt.-re (Lapker). A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy ők is megfellebbezik a büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!