Festékkel öntötték le Nagy Katalin cárnő szobrát

Megrongálták az Odesszában álló egykori orosz cárnő, II. (Nagy) Katalin szobrát – öt nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója előtt.

A jelentések szerint a vandálok vörös festékkel öntötték le a XVIII. századi uralkodó szobrát, és “Ukrajna hóhérai” feliratot pingálták rá. A szoborrongálást egyébként egy magát “Ismeretlen Hazafiak”-nak nevező csoport vállalta magára. Korábban ez a szervezet teljesen ismeretlen volt, tagjai maguk értesítették a rongálásról az ukrán médiát.

A vandálok szerint Nagy Katalin szobrát el kell távolítani, és helyébe Sztepan Bandera ukrán nacionalista vezetőt ábrázoló alkotást kell tenni. BanderaUkrajna függetlenségéért harcolt a második világháború alatt és után. Többek szerint azonban együttműködött a nácikkal is. Az elkövetők feltöltötték a YouTube videómegosztóra a rongálásról készült videót. Ezen két feketébe öltözött alak látszik, amint leöntik festékkel a szobrot és összefirkálják. A szobrot 2007-ben állították fel Odesszában. A zömmel orosz ajkú városban több száz ukrán nacionalista tüntetett ellene.

Ukrajnában hétvégén tartják az elnökválasztás második fordulóját. Az oroszbarát Viktor Janukovics és a nyugatbarát Julia Tyimosenko méri össze erejét.