Ferjan és Tabaka a GP felé vezető úton

Óriási csatára van kilátás a szombaton 16 órától, Miskolcon megrendezendő derbin.

A salakmotoros Grand Prix kvalifikáció miskolci selejtezőjében két debreceni motoros, Ferjan Matej (SpeedWolf Debrecen) és Tabaka József (Debrecen Speedway) képviseli hazánkat. A viadalnak óriási a tétje, hiszen a jövő évi GP-s tagságért hajtanak a pilóták, s közülük csak azoknak marad esélyük, akik a Speedway Arénában az első 9 hely valamelyikén végeznek.

A magyaroknak a maximumot kell nyújtaniuk a továbbjutáshoz, ugyanis nemzetközi klasszosik garmada áll starthoz az6 Avas lábánál. A mezőnyből kiemelkedik a svéd Magnus Zetterström, akit jól ismerhetünk az idei Grand Prix viadalokról. A Dryml tesvérek, Lukas és Ales is voltak már GP-sek, ráadásul kifejezetten érzik a miskolci ovált. A kvalifikáción a lengyelek mindig domináns szerepet játszanak, így Janusz Kolodziej és Adrian Miedzinski is favoritnak számít. Külön figyelem összpontosulhat az ausztrál junior világbajnokra Darcy Wardra, és honfitársára Troy Batchelorra.

A magyarok reprezentánsai kiemelték, nem csak a jónevű riválisokkal, hanem a meleggel és a GP-kvalifikáción előírt új kipufogódobbal is meg kell küzdeniük.

Dobogós álmok

– A továbbjutás kiharcolása mindenképpen szempont, de célom az is, hogy dobogón álljak a verseny végén – nyilatkozta Ferjan Matej, aki hangsúlyozta, eleinte nem őt jelölték a szervezők a mezőnybe, ám örül, hogy végül a sportszakmai szempontok döntöttek a versenyzők kijelölésénél. – A miskolci pályát jól ismerem, sőt mondhaton szeretem is, tudom, nagyon sokat jelentenek a jó startok. Komoly riválisokkal kell küzdenem, de nem csak a versenyzőtársak, hanem a meleg is komoly erőpróbát jelent majd, főleg a motoroknak, amik az új dobbal amúgy is gyorsan hevülnek. Bízom benne, hogy technikai hibák nem hátráltatnak majd – fejezte ki reményét Feri. HBN-BN

Tabaka a beugró

A meglepetés erejével hatott, amikor Jacsó Tibor az elmúlt hét végén szólt, hogy engem akar indítani a kvalifikáción, de természetesen egy pillanatig sem gondolkoztam azon, hogy elvállaljam-e a felkérést. Már gőzerővel készülünk, hogy péntekre minden elkészüljön, ugyanis az edzés nagyon fontos lesz ezen a versenyen.

Az új kipufogódobhoz meg kell találnunk az ideális motorbeállításokat, így a tréning minden egyes percét kihasználjuk. Egy Grand Prix kvalifikáción mindig erős mezőny gyűlik össze, így lesz ez most is. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó versenyt láthatnak majd a szurkolók. Nem akarok frázisokat használni, mindössze annyit ígérek, hogy küzdök, hajtok, odateszem magam maximálisan, s az, hogy ez mire lesz elegendő, majd a versenyen kiderül – fogalmazott Tabaka József.

Eredmények:

 1. Ales Dryml (cseh)

2. Aleksander Conda (szlovén)

3. Troy Batchelor (ausztrál)

4. Samo Kukovica (szlovén)

5. Morten Risager (dán)

6. Tabaka József (magyar)

7. Mads Korneliussen (dán)

8. Adrian Miedzinski (lengyel)

9. Daniel Nermark (svéd)

10. Matic Voldrich (szlovén)

11. Magnus Zetterström (svéd)

12. Darcy Ward (ausztrál)

13. Tomas Suchanek (cseh)

14. Ferjan Matej (magyar)

15. Janusz Kolodziej (lengyel)

16. Lukas Dryml (cseh)