Fergeteges táncgálával jubilált a Csimpolya

Akt.:
A Csimpolya Együttes táncgálája
A Csimpolya Együttes táncgálája - © Fotó: Kovács Péter
Püspökladány – Itthon és külföldön egyaránt ismert és elismert a ladányi együttes.

Látványos bemutatóval és kiállítással ünnepelte fennállásának negyvenéves jubileumát a Csimpolya Néptánc Együttes. A gálaműsorra megtelt a Dorogi Márton Művelődési központ színházterme. Az esemény részeként az együttes életét bemutató kiállítás nyílt a földszinti termekben.

Közfelkiáltással választották

– Ötévente tartunk jubileumi műsort, ezekre természetesen meghívjuk a régi táncosainkat is. Most a ladányiakon kívül lesznek, akik Pécsen, Budapesten és Debrecenben élnek már. Januárban kezdtük a felkészülést; a gálaműsorunk táncosdarabjait mintegy közfelkiáltással választottuk ki, tehát azokat adjuk elő, amelyeket a legjobban szeretünk, amelyek leginkább a szívünkhöz nőttek. Baranyai Hajnalka és Nagy Szabolcs segítőimmel vittük színre a koreográfiákat – válaszolta kérdésünkre Nádas Imréné együttesvezető, aki a Magyar Kultúra Lovagja címet is megkapta, a Csimpolya együttes pedig Püspökladány önkormányzatától a Pro Urbe-díjat.

Fotó: Kovács Péter

A gálaműsor előtt népviseletbe, azaz a fellépő ruhájukba öltözött fiatalok és a tánchoz örökifjak, valamint az ünnep vendégei várták a művelődési ház földszintjén a programsor kezdetét. Az első állomás a kiállítás megnyitója volt, amelyen Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója hangsúlyozta: amit itt az elődök a hagyományőrzésben, a tánckultúra fejlesztésben elértek, az nagyon fontos, és mindenképpen folytatni kell.

Mindeközben az egykori táncosok a fellépés előtt még egy utolsó megbeszélést tartottak. Az ötvenedik életévén jócskán túl lévő Rácz Lajos elmondta, hogy általános iskolás korában kezdte el a néptáncot, és kellemes emlékeket őriz azokból az időkből. Később abbahagyta a táncot, de a jubileumi műsorok előtt Nádasné Ildikó minden alkalommal megkereste, és ő igent mondott a fellépésre. – Ez azonban már az utolsó szereplésem, jöjjenek a fiatalok. Megjegyzem, nagyon szeretik velük táncolni. A hétvégi próbákon lendületet hoztak az életünkbe, és sokat tanulunk tőlük. Most azonban már érzem a kort, a karom, lábam sem úgy mozog, mint annak idején, és nemegyszer azt érzem, kevés a levegő. Az együtteshez tartozás azonban örök életre szóló, szép emlék nekem.

Megannyi eredmény, fellépés

A gálaműsor kezdete előtt Kiss Zsigmond alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, a Sárréten nagy hagyománya van a néptáncnak, a tradíciót pedig a fiatalok viszik tovább. Éppen ezért, bár negyven éves a csapat, ugyanolyan fiatalos, lendületes, mint korábban. Majd beszédében felidézte az együttes életének legjelentősebb állomásait. Így szólt a Csimpolyából kinövő táncosok által 1997-ben létrehozott Kenderkóc együttesről, az 1993-as Pro Urbe-díjról, a 2009-es aranyminősítésről, a Sárrét menti Népzenei Fesztivál életre hívásáról, a nyári táborokról, a számtalan hazai és külföldi fellépésről, no meg arról, hogy az elmúlt 40 évben közel 500 táncosa volt az együttesnek.

Ráczné Fekete Ilona népművelő, közösségépítő köszöntőjében az élete meghatározó eseményének nevezte, hogy 1985-ben elkezdte a néptáncot a Csimpolyában. Közösségre, életcélra, hivatásra, lelt a néptánc által.

– Kovács Zsolt –