Férfi vízilabda ob I – Rajt tizenhat csapattal

Budapest, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) – A korábbi 14-gyel szemben 16 csapat kezdi meg a vetélkedést a 2015/16-os honi férfi vízilabda-bajnokság élvonalában, amely számára az első fordulót szerdára írta ki a szövetség, a tényleges rajtot azonban a szombatra előrehozott Kaposvár-BVSC mérkőzés jelenti.

A felduzzasztott létszám mellett újdonság az is, hogy a mezőny két nyolcas csoportra osztva vág neki az ob I-es szezonnak. A legjobbak közül a címvédő Szolnok és a korábbi esztendők bajnoka, a legutóbbi idényben bronzérmes Eger az A csoportba került, míg az ezüstérmes OSC a B jelű nyolcasnak a tagja, többek között az előző szezonban negyedikként zárt Ferencvárossal, továbbá az eredményes múltú, ám a jelenben kevésbé veretes Honvéddal és Vasassal egyetemben. A szolnoki ág tagja a két újonc, a Miskolc és a Tatabánya, míg a tavaly kiesett, de a létszámnövelésnek köszönhetően mégis az ob I-ben maradt Pécs a B-ben szerepel.

A nyolcasokban minden csapat kétszer játszik a csoporttársakkal, majd a folytatásban az A csoport első négy helyezettje csap össze körmérkőzéses formában a négy legjobb B-ssel, szintén oda-vissza alapon két alkalommal. Az így kialakult sorrend első két helyezettje vív meg a bajnoki címért a három nyert meccsig tartó döntőben.

Az alapszakaszban a csoportok 5-8. helyén végzettek az ob I 9-16. helyéért játszanak tovább.

A végső győzelemre a Szolnoknak van a legnagyobb esélye, amely még tovább is erősödött, míg az új idénynek változatlan összetételben nekivágó Eger és a szintúgy mit sem gyengült OSC foglalhatja el újfent a dobogó második és harmadik fokát. Az FTC, a Szeged, a Honvéd, a BVSC, a Kaposvár, a Vasas és a Debrecen alkotja a derékhadat, közülük aligha szoríthatja meg bármelyik is az élhármas tagjait.

A biztos bennmaradás lehet a célja a Szentesnek, az UVSE-nek, a KSI-nek és a Pécsnek, míg a Miskolc és a Tatabánya jó eséllyel csak a kiesés elkerülését tekintheti feladatának.

Az 1. forduló műsora:

szombat:

A csoport:

Kaposvári VK – BVSC-Wáberer Hungária-Zugló 16.00

szerda:

A csoport:

Tiszavirág-Szeged-Diapolo – Valdor-Szentes 17.00
Szolnoki Dózsa-Közgép – EBP Tatabánya 18.00
ZF-Eger – PannErgy-MVLC 20.00

B csoport:

KSI SE – FTC-PQS Waterpolo, Margitsziget, Széchy uszoda 18.30
PVSK-Mecsek Fűszért – A-Híd OSC Újbuda 19.00
RacioNet-Honvéd – UVSE-Hunguest Hotels, Kőér utca 20.00
VasasPlaket-Debreceni VSE, Szőnyi út 20.15

– MTI –