Helyi közélet

2014.07.28. 17:50

Háromszázmilliót csaltak ki az áldozataiktól

Debrecen - K. Bélának jó hírneve volt, ezért megbíztak benne a sértettek.

Debrecen - K. Bélának jó hírneve volt, ezért megbíztak benne a sértettek.

A banki befektetéssel elérhető hozamot jelentősen, esetenként 30 százalékot is meghaladó hozamot ígért áldozatainak az a két férfi, akikkel szemben különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség.

Mint dr. Gellén Krisztina megyei főügyészségi szóvivőtől megtudtuk, az elsőrendű vádlott, a debreceni K. Béla – aki már előzetes letartóztatásban van –, évek óta foglalkozott pénzügyi termékekkel, biztosításokkal, befektetésekkel. Az eljárás tárgyát képező bűncselekmények sértettjeivel jellemzően ekkor, vagy azt megelőzően ismerkedett meg. 2010 nyarától kezdve a befektetési üzletek során szerzett jó hírnevét felhasználva ajánlott a sértetteknek különböző, jelentős hozamot eredményező befektetéseket. Legtöbb esetben aranyvásárlásra, vagy devizakereskedelemben történő befektetésre szólt az ajánlat, de előfordult, hogy magas kamat ígéretével pénzt kért kölcsön a sértettektől – áll a vádiratban, amely szerint a másodrendű vádlott, K. Csaba több cselekmény megvalósításában is részt vett.

Kérdésünkre a szóvivő kifejtette: egyes sértettek részére kisebb összegű kifizetés, illetve visszatérítés történt, a sértettek azonban az átadott, befektetni kívánt összegek nagyobb részét és az ígért hozamot nem kapták meg. Az ajánlatok ugyanis fiktívek voltak, a befektetés címén megszerzett pénzösszegeket a vádlottak nem az ígért célra szánták és használták fel. Mint megtudtuk, az 53 sértett között egyetlen kft. van, a többiek magánszemélyek.

A bűncselekmények során a sértettektől átvett összességében 300 millió forintot meghaladó pénzösszeget az elkövetők saját magukra és céljaikra költötték, arra viszont nem derült fény a nyomozás során, hogy konkrétan mire fordították. Az eljárás során a vádlottaktól készpénz és nagy értékű vagyontárgyak lefoglalására nem került sor – tette hozzá a szóvivő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában