Debrecen hírei

2018.04.10. 15:16

Korszerűbb radiológia, rövidebb várólisták Debrecenben

Debrecen - A Debreceni Egyetem 2018. április 1-től visszavette a 2003-ban kiszervezett radiológia szolgáltatást, melyet először az NEK Szeged Kft., majd a Euromedic Magyarország Kft., a Diagnoscan, végül pedig az Affidea működtetett az intézményben.

Debrecen - A Debreceni Egyetem 2018. április 1-től visszavette a 2003-ban kiszervezett radiológia szolgáltatást, melyet először az NEK Szeged Kft., majd a Euromedic Magyarország Kft., a Diagnoscan, végül pedig az Affidea működtetett az intézményben.

Az intézmény célja, hogy az egyetemi szakembergárdával és infrastruktúrával a betegek az eddigieknél is jobb diagnosztikai radiológiai ellátást kapjanak, emellett a kutatási és tudományos feladatokat is a legmagasabb színvonalon végezhesse az intézmény e speciális és kulcsfontosságú területen, immáron ismét saját üzemeltetésben.

A Klinikai Központban évente több százezer diagnosztikai radiológiai vizsgálatot végeznek. 2017-ben 320 ezer vizsgálat volt, ebből: 131 ezer  röntgen, 121 ezer  UH, 43 ezer CT, 13 ezer MR, 11 ezer mammográfiai.

A radiológia vizsgálatokat az átvételt követően jelenleg változatlan helyszíneken, a korábban használt eszközparkkal végzi az intézmény. Az átvétel után Berényi Ervin, az intézmény elnöke vezetésével a Klinikai Központban azonnal megkezdték a kapacitások és munkafolyamatok felmérését. Kiemelten foglalkoznak a daganatos betegek kivizsgálásához kapcsolódó feladatokkal, a sürgősséget igénylő esetek megoldásával és a műtétes szakmák tervezési és navigációs igényeinek pontos meghatározásával. A helyzetfelmérést követően a későbbiekben a korábbiaknál magasabb színvonalú, a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő, gyorsabb és hatékonyabb radiológiai szolgáltatás várja majd a betegeket az intézményben.

A képalkotó diagnosztikán (röntgen, CT, MR, UH) kívül a Klinikai Központban széleskörű intervenciós radiológiai tevékenység folyik, amely sürgős esetekben munkaidőn kívül, készenléti formában is a betegek rendelkezésére áll. Ezek közül az egyik legfontosabb a regionális ellátást nyújtó neurointervenció. Ide tartozik az agyi értágulatok ellátása katéteres technikával, illetve a stroke bizonyos eseteiben alkalmazható mechanikus vérrög eltávolítás. A Klinikai Központban számos onkológiai jellegű intervenciót - pl. rádiófrekvenciás daganatroncsolást, a májdaganat gyógyszeres érelzárását - is végeznek, valamint többféle, leggyakrabban a keringés helyreállítását célzó érintervenciós kezelés történik. Mindezek mellett napjainkban a radiológiai ellátás kiemelten fontos területe a térd alatti intervenció, amely a cukorbetegek esetében az amputációtól mentheti meg a károsodott végtagot.

A korszerűbb radiológiai ellátás és a rövidebb előjegyzési idő elérése érdekében a Debreceni Egyetem jelentős fejlesztéseket tervez a humán erőforrás és az infrastruktúra területén: bővül a géppark, valamint a Klinikai Központ betegellátó rendszerébe szervesen illeszkedő, jól szervezett, ellenőrzött, áttekinthető betegutak kerülnek kialakításra.

A tervezett korszerűsítések közt szerepel az elektronikus előjegyzési rendszer bevezetése, valamint a folyamatos működést rugalmasabbá tevő informatikai háttér kialakítása: a leletező munkaállomások számának növelése, központi leletezők kialakítása és a képfeldogozó szoftverháttér megerősítése. A cél, hogy a betegek nyugodt környezetben, a legmagasabb szakmai elvárásoknak megfelelő szolgáltatást kapjanak.

A Klinikai Központ által nyújtott radiológia szolgáltatás során hangsúlyos szerepet kap a nemzetközi elvárásoknak megfelelő speciális teamek kialakítása, és a tervek szerint megújul a gyermekradiológiai ellátás is.

A betegvizsgálatokat továbbra is azok a szakemberek végzik, akik a kiszervezés alatt végezték, és akiknek többsége a 15 évvel ezelőtti kiszervezést megelőzően is az egyetem alkalmazottja volt. Számukra a közalkalmazotti keretek között olyan szervezeti struktúra és működési rendszert alakítunk ki, melyek elengedhetetlenek a magas szintű szakmai tevékenységhez.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!