Nagyvilág

2013.06.10. 10:34

Árvíz - Felhőszakadás okozott újabb áradásokat Ausztria északi részén

Bécs/Linz, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Heves zivatarok okoztak áradásokat Ausztria északi részén, részben korábban már árvíz sújtotta falvakban - jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF).

Bécs/Linz, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Heves zivatarok okoztak áradásokat Ausztria északi részén, részben korábban már árvíz sújtotta falvakban - jelentette hétfőn az osztrák rádió (ORF).

Felső-Ausztria több körzetében és Salzburg tartomány északi részén egy hirtelen jött, heves zivatar, jégeső és erős szél következtében pincéket és garázsokat öntött el a víz vasárnap este. Egy utat le kellett zárni, mert sziklaomlás torlaszolta el. Salzkammergut egyes falvaiban egy héten belül másodszor öntöttek ki a hegyi patakok.

Háromszáz tűzoltó közel száz házhoz vonult ki bevetésre. Helyenként másfél méter magasan állt a víz a pincékben, máshol kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk.

A hét első két napjában további viharok várhatóak az ország nyugati részén. Vorarlbergben és Tirol északi részén ezért ismét megnövekedett a földcsuszamlások és kőomlások veszélye.

Máshol Ausztriában múlt csütörtök óta mindenhol apad a folyók vízállása, az árhullám elvonulása után már a helyreállításra összpontosítanak. A Duna mentén Emmersdorfban, Melkben, Kritzendorfban és Klosterneuburgban közel kétezer tűzoltó vesz részt a takarításban hétfőn. Kremsben és környékén megkezdték a mobil védőfalak leszerelését.

Ausztriában hat halálos áldozata volt a múlt hét végén kezdődött áradásoknak, egy hetedik embert eltűntként tartanak nyilván. Az anyagi károkról még nincsenek összesített adatok a károkról, de annyit már tudni lehet, legalább az elmúlt évtized legsúlyosabb természeti csapásaként érték az országot a múlt hét végén bekövetkezett heves áradások. Az Alpokban Salzburg, Tirol és Vorarlberg tartományokban a hegyi patakok öntöttek ki, valamint sárlavinák és földcsuszamlások okoztak katasztrófahelyzetet, míg Felső- és Alsó-Ausztriában a Duna és az Inn áradása okozott súlyos károkat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!