Férfi vízilabda BL – Négygólos győzelemmel bronzérmes a Szolnok

Akt.:
Budapest, 2016. június 4. Nagy Viktor, a Szolnok kapusa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 3. helyéért játszott Szolnoki Dózsa-Közgép - Pro Recco mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2016. június 4-én.
Budapest, 2016. június 4. Nagy Viktor, a Szolnok kapusa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája 3. helyéért játszott Szolnoki Dózsa-Közgép - Pro Recco mérkőzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2016. június 4-én. - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – A Szolnoki Dózsa-Közgép végzett harmadikként a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjében, miután a szombati bronzmérkőzésen 11-7-re legyőzte a címvédő, olasz Pro Reccót a Margitszigeten.

A magyar bajnok a háromgólos – a Jug Dubrovnik elleni pénteki elődöntőben az utolsó másodpercben “öngólt” szerző – Varga Dénes vezérletével diadalmaskodott.

A Szolnok először végzett az első háromban a Bajnokok Ligájában, megakadályozva a nyolcszoros győztes Pro Reccót abban, hogy 2005 után másodszor zárjon bronzérmesként.

Bajnokok Ligája, bronzmérkőzés:

Szolnoki Dózsa-Közgép – Pro Recco (olasz) 11-7 (3-1, 1-2, 4-2, 3-2)

gólszerzők: Varga Dé. 3, Varga Dá. 2, Gocic, Aleksic, Vámos, Younger, Mezei, Kis G., illetve Filipovic 2, Ivovic, Pijetlovic, Prlainovic, Aicardi, Mandic

A két együttes a csoportkörben találkozott az idény során, Olaszországban 14-11-re nyert a Recco, míg Szolnokon a magyarok győztek 12-11-re.

A magyar bajnok a görög Olympiakosz Pireusztól kapott ki egy utolsó másodperces góllal 8-7-re a pénteki elődöntőben, míg az olasz együttest a horvát Jug Dubrovnik ötméteresekkel fosztotta meg a fináléba kerüléstől.

Közel három percet kellett várni az első találatra a bronzmérkőzésen, Filip Filipovic zörgette meg a hálót az addigra már egy bravúrt bemutató Nagy Viktor mögött. Három perc múlva már a Szolnok vezetett: előbb emberelőnyből a csapatkapitány Zivko Gocic talált be, majd Varga Dániel vette be Fabio Viola kapuját. Sőt, a következő támadásból Milan Aleksic lövése is utat talált a rövid kapufa mellett.

A második negyedben is a Pro Recco talált be először: Aleksandar Ivovic törte meg az ekkor már tíz percre nyúló olasz gólcsendet. A kétgólos különbséget a következő magyar támadásból Vámos Márton állította vissza. Hogy csak egygólos hátránnyal vonuljon a nagyszünetre az olasz bajnok, arról a tavaly a világ legjobb játékosának választott Dusko Pijetlovic gondoskodott egy elemi erejű bombával. 2013 és 2014 legjobbja is ott volt a medencében a bronzmeccsen: a találkozó első gólját szerző Filipovic, illetve Varga Dénes személyében.

A harmadik nyolc percben harmadszor hozta el a labdát a ráúszásnál a Pro Recco, s ki is használta az első támadás lehetőségét: Andrija Prlainovic révén egyenlített (4-4). Egy gyors gólváltás – Varga Dénes találatára Matteo Aicardi felelt – után néhány kimaradt helyzet következett, mígnem pontosan a negyed felénél ismét az üresen maradt Varga Dénes szerzett gólt. Szűk két perccel a negyed vége előtt Aaron Younger állította vissza a kétgólos szolnoki előnyt, ezzel 3-1 és 4-2 után harmadszor volt két találat a Dózsa fórja. Tizennyolc másodperccel a dudaszó előtt pedig először lett három: a megúszó Varga Dénes használta ki ziccerét.

A záró felvonásban is az olaszoké lett a ráúszás, s bár ezúttal nem találtak be az első támadásukból, ebben a negyedben is ők lőtték az elsőt négy és fél perccel a végső dudaszó előtt, Dusan Mandic talált be. Varga Dániel ötméteresből újra három gólra növelte a szolnoki előnyt, majd három és fél perc volt hátra, mikor egy kijátszott kontra végén Mezei Tamás közelről betalált (10-6). A véghajrában Filipovic találatára Kis Gábor egy távoli lökettel válaszolt, beállítva a 11-7-es végeredményt.

“Vízilabda mérkőzést nem lehet simán nyerni ezen a szinten, fizikai sérülések keletkeznek, de mentálisan is meg kell küzdeni a sikerért” – nyilatkozta Varga Dániel, akinek csúnya karmolás nyomok “díszítették” a mellkasát.

A két gólt szerző játékos elmondta, hosszú idő telt el, mire a péntek esti elődöntőt követően a bronzmérkőzéssel tudtak foglalkozni, hiszen akarva-akaratlanul is előjött a tudatalattikban a szerencsétlen végjáték a szolnoki játékosoknál. – “A mai találkozó megmutatta, nekünk fontosabb volt a bronzérem, nagyon meg akartuk nyerni, fontos volt, hogy egymásnak és a szurkolóknak is örömet szerezzünk.”

Hozzátette, megbecsülték a lehetőséget, hogy ha nem is a döntőben, de a bronzmérkőzésen sikert tudnak elérni a csapattal.

“Ha a tegnapi találkozóra gondolok, van bennem csalódottság, ha a maira, akkor viszont örülök. Egy fantasztikusan erős csapatot vertünk meg a Margitszigeten, és ezzel szerintem eredményesen zártuk a szezont.”

A kapus Nagy Viktor a Szolnok küzdőszellemét emelte ki:

“Nekünk a harmadik meccsünk volt a hatos döntőben, nekik csak a második, mi mégis jobban daráltunk, felőröltük őket. Lehet mondani, hogy erősebb csapat a Recco, de az eredmény számít, mi győztünk, és büszke vagyok a csapatra.”

pénteken játszották:

elődöntő:

Olympiakosz Pireusz (görög) – Szolnoki Dózsa-Közgép 8-7 (2-4, 1-1, 2-1, 3-1)
Jug Dubrovnik (horvát)- Pro Recco (olasz) 10-10 (3-1, 1-3, 4-2, 2-4) – ötméteresekkel: 5-4

az ötödik helyért:

Barceloneta (spanyol) – ZF-Eger 10-6 (2-2, 3-2, 3-0, 2-2)

csütörtökön játszották:

az elődöntőbe jutásért:

Jug Dubrovnik (horvát)-ZF-Eger 8-6 (2-2, 2-1, 1-2, 3-1)
Szolnoki Dózsa-Közgép – Barceloneta (spanyol) 7-5 (2-1, 1-0, 3-1, 1-3)

később:

döntő:

Jug Dubrovnik (horvát)-Olympiakosz Pireusz (görög) 21.00

– MTI –
hirdetés