motiválni szeretnének

2020.03.03. 21:02

A közfoglalkoztatás soha nem volt cél, inkább eszköz

A közfoglalkoztatás mezőgazdasági programjában kiemelkedően teljesítenek, de egyéb mással is foglalkoznak.

Fotó: Harsányi Zsolt

– Az elmúlt közel 10 évben a közfoglalkoztatási programban Hajdúnánás számtalan eredményt, megannyi megvalósult fejlesztést tudhat magáénak. Az új közfoglalkoztatási program megvalósításának kezdeti lépéseinél nem problémát, nem nyűgöt, hanem lehetőséget, értékteremtést láttunk, s látunk mind a mai napig. A közfoglalkoztatás sohasem volt cél, hanem egy eszköz. Látnunk kell azonban azt is, hogy kiutat jelent a tartós munkanélküliség és a segélyezési rendszerből – fogalmazott Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, amikor a városa most induló közmunkaprogramjairól kérdeztük.

Fotó: Harsányi Zsolt

Újjáélesztett Kendereskert

– Amikor elindítottuk a programot 13 százalék felett volt a munkanélküliség a városban, ma ez az arány három százalék alá esett. Volt olyan időszak, amikor több mint ezren voltak a programban, jelen állás szerint kevesebb mint 300 közfoglalkoztatott van a rendszerben. Ezek a számok is azt bizonyítják, hogy a program alkalmassá tett sok-sok embert, hogy „felszívja” őket az elsődleges munkaerőpiac – folytatta a városvezető, aki kitért arra is, hogy a közmunka szervezésében az első perctől kezdve tudatosan és hosszútávban gondolkodtak.

„Fontos cél volt, hogy a helyi emberek keze által létrehozott értékekkel olyan eredményeket hozzanak létre, amelyek rámutatnak arra, hogy Hajdúnánás a saját lábán is meg tud állni azzal, hogy saját, helyi erőforrásait használja.”

Tudatos építkezésnek köszönhetően, a társadalmi igények kialakításával a közfoglalkoztatásban újjáélesztették a Kendereskertet, ahol mára ismét virágzó állattartás és növénytermesztés folyik, mindez ökológiai gazdálkodás keretében, karöltve egy látogató központ kialakításával. A Kendereskertben megtermelt bio zöldségeket a helyi termelői piacon vásárolhatják meg a helyiek. Mindemellett a közétkeztetés konyháján, minden hónapban legalább egyszer, teljes mértékben bio alapanyagok felhasználásával készítik a napi menüt – ezzel is közelebb hozva gyermekekhez az egészséges táplálkozást. Míg a szintén a Kendereskertben nevelt őshonos állataik húsát a helyi szövetkezet vágóhídján dolgozzák fel, s értékesítik a városi húsboltban.

Motiválni, segíteni

– A közfoglalkoztatási és egyéb támogatási forrásoknak köszönhetően az elmúlt években Hajdúnánáson megvalósítottuk a helyi rövid ellátási rendszert, amelyet természetesen szeretnénk tovább bővíteni, fejleszteni a következő időszakban. Mindemellett számos programelemet valósítottunk meg. Többek között száz kilométeren keresztül, mind belvízelvezető rendszerek, közúthálózat, illegális hulladéklerakók felszámolását, mind pedig a mezőgazdasági utak karbantartását, felújítását végezték el a hajdúnánásiak. Az előttünk álló időszakban is számolunk a közfoglalkoztatási programmal, segítve ezzel azokat is, akik eddig még nem találták meg (életkoruknál fogva, szakképzetlenségük vagy egyéb más ok miatt) számításaikat az elsődleges munkaerőpiacon. Őket kell az elkövetkezendő időszakban olyan eszközökkel motiválni, segíteni, amely számukra is további lehetőségeket, irányokat jelenthet – beszélt a jövőről is Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere.

Harsányi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában