Helyi közélet

2012.09.22. 21:18

Nincs piac, így elmarad a hétvégi Lakásvásár

Budapest - „Alig épül új lakás, az építő cégek tönkrementek, a magyarok csődöt jelentettek, a külföldiek kivonultak.”

Budapest - „Alig épül új lakás, az építő cégek tönkrementek, a magyarok csődöt jelentettek, a külföldiek kivonultak.”Tíz év után először elmarad a hét végére tervezett 21. őszi budapesti Lakásvásár – közölte a Lakásvásár Média Csoport elnöke, Borsi László. Mint írta, a szakma évtizeden át meghatározó rendezvénye egyfajta lakmusz papírja volt a lakáspiacnak, a kiállítók és látogatók száma mindig hű képét mutatta a piac állapotának. 2002-ben 40 kiállítóval indult a sikerszéria, a csúcsot pedig 2005-2006 jelentette, amikor csaknem 200 kiállító kínálta portékáit, az új és használt lakásokat, valamint az elengedhetetlen banki hiteleket, illetve a különböző állami támogatásokat.

„Legutóbb, idén tavasszal ismét csupán 40 kiállító vett részt a vásáron, jelezve, hogy a piac haldoklik. Alig épül új lakás, az építő cégek tönkrementek, a magyarok csődöt jelentettek, a külföldiek kivonultak, a használt lakások adásvétele beszűkült, nincs igazán fizetőképes kereslet a piacon, a bankok szinte alig hiteleznek, a most beindított kamattámogatás és szocpol (3 bank kínálja) nem mozdította meg a piacot, magyarán ez a szektor befuccsolt. Állami pénz nélkül eddig sem működött igazán, pontosabban most derült ki kristálytisztán – amit persze eddig is tudtunk –, hogy önmagában a lakáspiac nem képes működni Magyarországon” – állítja Borsi László, megjegyezve: mindennek ellenére optimista és bízik a lakáspiac feltámadásában, így a jövő év tavaszára betervezték a 21. budapesti Lakásvásárt, remélve a jelentősebb állami és banki szerepvállalást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában