Helyi közélet

2015.12.12. 15:33

Ahol a szem csillogása beszél

Debrecen - A DEKOM orvoscsoport tagjai idén is élményprogramot kínáltak rászoruló gyerekeknek.

Debrecen - A DEKOM orvoscsoport tagjai idén is élményprogramot kínáltak rászoruló gyerekeknek.

Egy súlyosan értelmi fogyatékos gyerek lehet, hogy nem tudja lerajzolni, vagy szavakba önteni azt az élményt, amit számára a Télapó, a bohócdoktorok vagy éppen a terápiás kutya érintése jelent, de a szemük csillogása, az őszinte mosolyuk helyettük is beszél.

Van zsákjában…

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja minden évben karácsony előtt ellátogat a régió gyermek- és csecsemőotthonaiba, hogy az orvosi vizsgálatok mellett mintegy két tonna élelmiszert, játékot, ruhát, gyógyszereket, pelenkákat adományozzon, illetve, hogy élményt nyújtson. Szombaton reggel piros dzsekis emberek érkeztek meg terepjáróikon a Böszörményi úton lévő Fogyatékos Gyermekek Intézetébe. A DEKOM tagjait nem kisebb személyiség, mint maga a Télapó kísérte el, és velük volt egy hatalmas termetű, de annál békésebb természetű négylábú társuk is. Az otthon kis lakóit láthatóan ámulatba ejtette, amint a televíziós stáb éppen a kamerát állította be, őszinte érdeklődésüket csak a Télapó érkezése volt képes némileg más irányba terelni. Amíg a gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek a nagyszakállúnak, Görög Zita intézményvezető arról beszélt, hogy bár nem látnak bele a sérült gyermekek lelkébe, az látszik a szemük csillogásán és a mosolyukon, hogy az élmény jelentős részben eljut a kis belső világukig. „Az orvoscsoport segítsége több szempontból fontos számunkra. Ők nemcsak szórakoztatnak, hanem olyan vizsgálatokat is elvégeznek ilyenkor a gyerekeinken, amikért egyébként külső helyszínre kellene szállítanunk őket. Nincs például a házban EKG-defibrillátor, és bizony előfordul, hogy az ambulancián megvárakoztatják, esetleg csak utolsóként hívják be az ápoltjainkat. Azt kell mondjam, hogy félnek tőlük, mert nem ismerik ezeket a sérült gyerekeket az orvosok és az ápoló személyzet sem” – osztotta meg velünk hétköznapi tapasztalataikat az intézményvezető.

Nincs rá szó…

Éppen befejeztük a beszélgetést az igazgatónővel, amikor befutott Dr. Késmárky András, a DEKOM elnöke. „Szavakkal nehéz lenne kifejezni mindazt az érzést, amit az ilyen alkalmakkor a gyerekektől kapunk. Ez a fajta visszacsatolás segít feltöltekezni, és erőt ad a folytatáshoz” – fogalmazott az ismert szakember, aki szerint nagyon fontos, hogy mind több orvostanhallgató kapcsolódik be a DEKOM munkájába. – Bízom benne, hogy ezzel egyfajta mozgalmat is teremtünk, melynek keretében az orvosi hivatást választó fiatal már diákként találkozhat olyan élményekkel, amelyek később hatással lesznek a gyógyító tevékenységére is. Jelenleg ugyanis éppen az egészségügyi rendszer túlterheltsége miatt nem jut idő arra, hogy a test gyógyítása mellett a lelki mögöttessel is érdemben foglalkozzanak a szakemberek – mondta Késmárky András.

A DEKOM az egyetem hallgatói önkormányzatával közösen, valamint a város és a megye támogatását is élvezve szombaton húsz, gyermekotthonban élő fiatalnak szervezett élménytúrát; a szerencsések a repülőtéren egy igazi utasszállító gépbe is betekinthettek, a Nagytemplomban pedig ajándékot kaptak. A délután folyamán még végigszurkolhatnak egy Loki-meccset a Nagyerdei Stadionban, a nap zárásaként pedig a Agora Tudományos Élményközpontban tölthetnek el néhány felejthetetlen tudományos órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában