Magyarország

2013.06.10. 13:54

Árvíz - A vízirendőrök tudomása szerint senki sem fulladt bele az áradó Dunába

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Két megmentett öngyilkosjelöltön kívül senkit sem kellett kimenteni az áradó Dunából és fulladásról sincs tudomása a vízirendőröknek - mondta Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) - Két megmentett öngyilkosjelöltön kívül senkit sem kellett kimenteni az áradó Dunából és fulladásról sincs tudomása a vízirendőröknek - mondta Barnácz István, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.Az alezredes ismertette: 35-en teljesítenek szolgálatot, 20 vízijárművet használnak, amelynek többsége árvízvédelmi rohamcsónak.

Barnácz István szerint problémát jelent, hogy - elsősorban Budapesten - nagyon sok a valótlan bejelentés fürdőzőkről, vízbe ugrálókról. Ilyenkor pár perc alatt a helyszínre tudnak érni, de ezek a bejelentések más, fontos intézkedéstől vonják el őket.

Az alezredes elmondta, nagyon sok turista járkál az áradó folyó mentén, ami érthető, hisz ilyen mértékű áradás még sosem volt. Ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva példaként említette, a hidakon kifeszített rendőrségi szalagokat azért tettek ki, hogy a felgyülemlő tömegben ne történhessen baleset.

A jelenleg az árvíz miatt lezárt Kopaszi gáton tartott sajtótájékoztatón Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője arról számolt be, hogy 5786 rendőr közül 1657 vesz részt az árvízvédelemben, közülük 417-en a védekezéssel kapcsolatos munkát végeznek, míg 1240-en a rendészeti területen látnak el feladatot.

Ismertette azt is, hogy a kitelepítéssel érintett területeken, ahol sokan hátrahagyták értékeiket, vagyon elleni bűncselekmény nem történt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos jogszabályok szerint szigorúbban büntetik azt, aki közveszély helyszínén követ el bűncselekményt, így akár egy szabálysértésért is letöltendő szabadságvesztést kaphat az elkövető. Példaként említette az almásfüzitői esetet, ahol két nő, a töltésre váró homokzsákokból lopott el és a Tatabányai Járásbíróság gyorsított eljárásban négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte őket. A két nő vasárnap meg is kezdte a büntetésének letöltését.

Garamvölgyi László arra is felhívta a figyelmet, hogy az árvízzel kapcsolatos feladatok "nem okozhatnak biztonsági deficitet" az ország más területein. Erre példaként említette a hétvége adatait, amely szerint 653 személyt fogtak el, közülük 189-et kifejezetten bűncselekmény miatt. Egy héttel korábban ugyanebben az időszakban összesen 520 embert fogott el a rendőrség.

Az árvízi feladatokkal összefüggésben megjegyezte: 4129 rendőrt tudnak szükség esetén egy órán belül mozgósítani, továbbá 124 speciális technikai eszközt. Emellett 4 helikopterrel is segítik a munkálatokat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!