Szabolcs-Szatmár-Bereg

2013.06.19. 20:26

Hőség - Túllépte a tájékoztatási küszöbértéket az ózon koncentrációja Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2013. június 19., szerda (MTI) - Túllépte a levegő ózonkoncentrációja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket szerdán Nyíregyházán - közölte az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2013. június 19., szerda (MTI) - Túllépte a levegő ózonkoncentrációja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket szerdán Nyíregyházán - közölte az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.

Parillák Gabriella elmondta: a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség adatai szerint a szabolcsi megyeszékhelyen az ózon légköri koncentrációjának egyórás átlagértéke egymást követő három órában túllépte a köbméterenkénti 180 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket.

A Széna téri mérőállomás szerda délben 202,2, délután egy órakor 194,8, két órakor pedig 182,8 mikrogrammos értékeket mért, és még délután négy órakor is a tájékoztatási küszöbérték feletti adatot rögzítettek.

A talajhoz közeli ózon a nyári szmog egyik fő komponense, amely a napsugárzás és a magas hőmérséklet hatására nitrogén-oxidokból és illékony szennyező anyagokból fotokémiai reakciók termékeként keletkező úgynevezett másodlagos szennyező. Az ózon elsősorban a kötőhártyát, az orr és a felső légutak nyálkahártyáját izgatja. Ez egyes betegségekben szenvedőknél, illetve az intenzív mozgást végző gyermekeknél és felnőtteknél is enyhe tüneteket okozhat. Erősíti az idült légzőszervi betegségek és az asztma tüneteit, köhögést, nehézlégzést idézhet elő.

A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő időjárás-változás csak a hét végére várható, így addig valószínűleg továbbra is magas lesz Nyíregyházán az UV sugárzás és az ózon légköri koncentrációja a déli és kora délutáni órákban - közölte a felügyelőség. Az önkormányzat és a felügyelőség ezért azt ajánlja mindenkinek, hogy a személygépjárművek használata helyett inkább gyalogoljon, utazzon tömegközlekedéssel, kerékpárral.

A légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek a déli, kora délutáni órákban inkább ne tartózkodjanak a szabadban, a lakások szellőztetését pedig a késő esti, éjjeli vagy a kora reggeli órákban végezzék - tájékoztatott a felügyelőség.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapja szerint a levegő ózonkoncentrációja Nyíregyháza mellett Debrecenben és több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is a kifogásolt kategóriában van.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!