Helyi közélet

2013.05.06. 16:54

Pályázati és törvénykészítési határidő sürget

Debrecen - Mezőgazdasági tanácsadók tájékoztatására tartottak fórumot.

Debrecen - Mezőgazdasági tanácsadók tájékoztatására tartottak fórumot.Az újjáalakuló Agrárkamara bemutatkozására is alkalmat adott az a fórum, melyen a területalapú támogatások iránti kérelmek határidőre történő beadásának fontosságára hívták fel a meghívottak figyelmét hétfőn délután, a Megyeházán.

Az ezt megelőző sajtótájékoztatón elhangzott: idén mintegy 650-690 milliárd forintot fizetnek ki agrártámogatásra, ennek 60 százalékát területalapú támogatásra, illetve az ehhez kapcsolódó 24 további jogcímen. E jelentős arányú összegre irányuló kérelmek beadási határideje május 15., s mivel eu-s forrásról van szó, a dátumot nagyon komolyan kell venni, a késlekedők veszítenek a nekik járó pénzből, illetve június 9. után elesnek tőle. A 180 ezer érintett gazda figyelmét hasonló megyei fórumokon hívják fel országszerte falugazdászokon és tanácsadókon keresztül, akik az elektromos úton történő benyújtáshoz is segítséget adnak, ugyanis a határidő rövidsége miatt a papíralapú kérelmek feldolgozása nem lehetséges.

Készülő törvény

Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: az Agrárkamarák újjáalakulása révén stabil, infrastrukturális támogató hátteret szeretnének teremteni a mezőgazdaságban dolgozók számára. Elmondta, a 2012 „évszázados csapadékhiánya” után az idei, „évszázados csapadékcsúccsal” indult esztendőben jó évre számítanak az agráriumban. Jakab István, a MAGOSZ elnöke a készülő termőföld forgalmazási törvény állapotáról, tudnivalóiról beszélt a fórumon. Az újságírók előtt kiemelte: nem csak azért van szükség a törvényre, mert egy év múlva megszűnik a termőföldszerzési moratórium, hanem azért is, mert az erőforrásokkal való okos gazdálkodásnak feltétele a stabil, rendezett birtokviszony, s versenyképes művelés hiányában a földet hosszú távon nehéz megtartani.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában