Férfi kosárlabda Euroliga – Hangáék negyedikek lettek

Akt.:
Budapest/Berlin – A Hanga Ádámmal felálló spanyol Laboral Kutxa Vitoria negyedik lett a férfi kosárlabda Euroliga berlini négyes döntőjében, mivel a vasárnapi bronzmérkőzésen tíz ponttal kikapott az orosz Lokomotiv Kubany Krasznodartól. A bajnoki címet hosszabbításban a CSZKA Moszkva szerezte meg.

Eredmény:
döntő:
CSZKA Moszkva (orosz)-Fenerbahce (török) 101-96 (22-20, 28-10, 19-23, 14-30, 18-13), hosszabbítás után

korábban:
bronzmérkőzés:
Lokomotiv Kubany Krasznodar (orosz)-Laboral Kutxa Vitoria (spanyol) 85-75 (20-16, 13-17, 21-8, 24-22)

Magyar részről tíz év után szerepelt kosaras az Euroliga végjátékában: Dávid Kornél a 2005-ös moszkvai Final Fourban ezüst-, egy évvel később, Prágában pedig bronzérmet szerzett ugyancsak a vitoriai együttessel, melyet akkor Tau Ceramicának hívtak.

A berlini Mercedes-Benz Arenában a pénteki elődöntőben a Laboral hosszabbítás után 88-77-re kikapott a török Fenerbahcétól, Hanga 42 perc alatt – az egész mezőnyben a legtöbbet játszva – 10 ponttal és 5 lepattanóval zárt. A másik ágon a CSZKA Moszkva 88-81-re verte a Lokomotivot.

A bronzmeccsen a baszkok hamar 10-4-re elhúztak, ám a folytatásban az oroszok akarata érvényesült. A félidő hajrájában az amerikai Darius Adams vezette Laboral rákapcsolt, és 42-40-nel mehetett a nagyszünetre. A 27 éves magyar légiós 20 perc elteltével 2 pontnál és 4 lepattanónál tartott.

Térfélcsere után gyakorlatilag eldőlt a meccs, mivel a spanyolok a harmadik negyedben csupán 11 pontot hoztak össze, míg az ellenfél 21-et. Innentől az oroszok már magabiztosan őrizték meg előnyüket.

“Az elődöntőben mindent megtettünk a toronymagas esélyes Fener ellen, nem tudom, hogy a szerencsén múlt-e. Hosszabbításban kikapni a Final Four első meccsén – ezt az érzést nem lehet leírni” – nyilatkozta az MTI-nek Hanga, aki a bronzmérkőzésen 27 perc alatt 3 pontot és 7 lepattanót gyűjtött. “Az egész csapat padlóra került, ma este a Lokomotiv ellen ez érezhető volt.”

A 199 centis hátvéd hozzátette, összességében sikeres szezont futottak az Euroligában, hiszen senki sem gondolta volna, hogy bejutnak a négyes döntőbe.

“A szurkolóink fantasztikusak, pénteken az elvesztett meccs után egy órával még a csarnokban ünnepeltek” – mesélte Hanga.

Az esti döntőben a CSZKA Moszkva a negyedik negyed elején még 17 ponttal vezetett, de a Fenerbahce a rendes játékidő vége előtt egyenlített. A hosszabbításban az oroszok bizonyultak jobbnak, így a klub történetében hetedik alkalommal nyerték meg az Euroligát (amit korábban BEK-nek neveztek). A sorozat 1958 óta íródó történetében a Fenerbahce az első török csapat, amely bejutott a fináléba. Ez a két együttes a tavalyi négyes döntőben a bronzmérkőzésen találkozott, akkor is a moszkvaiak győztek.

– MTI –Sporthírek


hirdetés