Férfi kosárlabda Eb – Menetelnek a szlovénok, nyolc között a németek

Isztambul – A szlovénok hatodik mérkőzésükön is veretlenek maradtak, míg a németek legyőzték a franciákat szombaton a férfi kosárlabda Európa-bajnokság isztambuli nyolcaddöntőjének első két mérkőzésén.

A kieséses szakasz nyitányán a helsinki csoportot százszázalékos teljesítménnyel megnyerő szlovén csapat igazi erődemonstrációt tartott a tel-avivi hatos negyedik helyén végzett ukránok ellen. A honosított Anthony Randolph – a Real Madrid centere – a mezőny legjobbjaként 21 ponttal vezette diadalra az adriai együttest, amely már a nagyszünetben 15 ponttal vezetett.

A második találkozó nagy presztízscsatát hozott, a németek a 2013-as kontinenstornán legyőzték az akkor címvédő franciákat, akik megnyerték a két válogatott előző három Eb-meccsét. A franciák mellett szólt az is, hogy a felkészülés során augusztusban 85-79-re verték a németeket Berlinben. Tony Parker – akit csütörtökön a magyarok ellen a spanyol Pau Gasol megelőzött az Eb-pontrangsor élén -, illetve Dirk Nowitzki már elköszönt hazájának nemzeti együttesétől, a távollétükben a franciák a veterán Boris Diaw-ra, míg a németek a szintén NBA-s Dennis Schröderre építettek. A két vezér közül Atlanta Hawks irányítója, Schröder bizonyult jobbnak, aki 21 ponttal vette ki részét Németország továbbjutásából.

A magyarok vasárnap 14.15 órakor csapnak össze a szerbekkel a Sinan Erdem Csarnokban.

Eredmények, nyolcaddöntő:

Szlovénia-Ukrajna 79-55 (26-17, 16-10, 26-16, 11-12)
Németország-Franciaország 84-81 (10-19, 24-21, 21-16, 29-25)

később:

Finnország-Olaszország 17.45
Litvánia-Görögország 20.30

– MTI –