Férfi kosárlabda Eb – A szövetségi kapitány nem számít Lóránt Péterre

Budapest – Nem számít Lóránt Péterre a szeptemberi férfi kosárlabda Európa-bajnokságon Stojan Ivkovic szövetségi kapitány.

A szakvezető az M1 Sporthétfő című műsorában kifejtette, elsősorban azokra épít, akik kezdettől fogva rendelkezésre álltak és kijuttatták a csapatot az Eb-re.

Az NB I-ben alapszakaszgyőztes Alba Fehérvárt erősítő Lóránt – aki 13,8 pontos átlaggal büszkélkedhet a szezonban – korábban úgy nyilatkozott, nincs jóban a kapitánnyal, aki nem kereste az utóbbi években. Hozzátette, van benne emiatt némi szívfájdalom, mivel 13 éves kora óta válogatott játékos, ezalatt pedig csak egy szövetségi kapitány nem hívta be őt.

Reakciójában Ivkovic közölte: négy éve a válogatott az utolsó kalapban volt a sorsolásnál, néhányan – köztük Lóránt – akkor nem vállalták a szereplést.

“Azóta a meglévőkkel készülünk, tavaly a nyári program előtt nem küldtünk meghívókat, de valaki bejelentkezett, valaki nem. Most már nem beszélünk azokról, akik nincsenek, három nyugodt hónap kell a felkészüléshez, a srácok rászolgáltak a tiszteletre” – jelentette ki Ivkovic, aki hozzátette, szeptemberben új ciklus kezdődik, és ha marad a posztján, akkor újra hív mindenkit, köztük Lórántot is.

A magyarokkal azonos csoportba került, címvédő spanyolokról a kapitány azt mondta, talán Hangát leszámítva ez nem a magyarok szintje, mint ahogy a horvátok se, sőt, Montenegrónak is van NBA-játékosa. Az Eb-felkészülés június 15-én kezdődik, utána öt tornán vesz részt az együttes, remélhetőleg egy addigra honosított irányítóval.

Az NB I vasárnap zárult alapszakaszáról Ivkovic úgy vélekedett, izgalmas meccsek voltak és jönnek, az Alba mellett a Körmend és a Szolnok a favorit, de a Szombathely és a ZTE is okozhat meglepetést.

A magyar férfi válogatott 1999 után léphet pályára ismét Eb-n, mivel a selejtezőben veretlenül megnyerte csoportját. Stojan Ivkovic csapata a spanyolok mellett a házigazda Romániával, továbbá Csehországgal, Horvátországgal és Montenegróval csap össze a kolozsvári Polyvalent Csarnokban. A 40. Eb augusztus 31-től szeptember 17-ig tart, a csoportküzdelmeknek Kolozsvár mellett Helsinki, Tel-Aviv és Isztambul ad otthont, a kieséses szakaszra utóbbi városban kerül sor.

– MTI –Sporthírek