Férfi kosárlabda Eb – A spanyolok nyerték a csoportrangadót

Kolozsvár – A címvédő spanyol férfi kosárlabda-válogatott nagy csatában legyőzte kedden a horvátokat az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának rangadóján.

A két veretlen alakulat csúcsmérkőzésére csaknem hatezer szurkoló gyűlt össze a Polyvalent Arénában, a spanyol “derékhad” fején odaerősített gyűrűvel és kosárhálóval érkezett. A találkozó elején azonban a meccset végig állva figyelő horvátok voltak hangosabbak, mivel kedvenceik tíz ponttal elhúztak. A nyitónegyed végén már a spanyolok voltak előnyben – főként Fernando San Emeteriónak köszönhetően, akit Sergio Scariolo kapitány nem hívott be tavaly az olimpiai keretbe, ám társai tüntetően kiírták a nevét egy táblára a megnyert riói bronzmérkőzés után.

A folytatásban váltott vezetéssel haladtak a csapatok, a címvédőnél eloszlottak a pontok – 30 perc elteltével még senki sem érte el a tíz pontot -, a horvátoknál pedig a Philadelphia 76erst erősítő Dario Saric volt elemében. A spanyolok előnye a hajrában elolvadt, mivel a kétszeres NBA-bajnok Pau Gasol reklamálásért technikai hibát kapott, Saric pedig mind a négy büntetőt bedobta. Az utolsó 30 másodperc a piros-sárgák 70-69-es vezetéséről indult, s a világ- és Európa-bajnok Gasol egy-egy szereléssel, illetve duplával bebiztosította csapata győzelmét és csoportelsőségét.

Eredmény:

C csoport, 4. forduló:
Spanyolország-Horvátország 79-73 (21-20, 17-12, 15-22, 26-19)

korábban:
Montenegró-Csehország 88-75 (24-17, 25-17, 29-21, 10-20)

később:
Magyarország-Románia 19.30

– MTI –