Gazdaság

2018.03.14. 08:44

A növekedés a magyarok teljesítményének köszönhető

Nagyvázsony - Szijjártó Péter a magyarországi beruházások melletti érvekről: a befektető elégedett.

Nagyvázsony - Szijjártó Péter a magyarországi beruházások melletti érvekről: a befektető elégedett.

– A 2017-es 4 százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Nagyvázsonyban, a Novus Interiör Hungary Kft. új gyártócsarnokának avatásán.

A befektetés mellett szól

Elmondta, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő – folytatta a miniszter.

Szijjártó Péter szerint a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy „Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerőigényeket ki tudjuk elégíteni”.

A Novus Interiör Hungary Kft. félmilliárd forintot meghaladó önerős beruházásával kétezer négyzetméteres gyártócsarnokot épített Nagyvázsonyban. Az autóipari beszállító vállalta, hogy 2019-ig két ütemben megvalósuló, összességében több mint egymilliárd forintos beruházásával hetven új munkahelyet teremt a térségben.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a svéd tulajdonos magyarországi fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország.

Elégedett a teljesítménnyel

– A legfontosabb azonban az, hogy a svéd tulajdonos meg van elégedve a magyar emberek teljesítményével – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a magyar autóipar teljesítménye alapvetően határozza meg a magyar nemzetgazdaság teljesítményét, a magyar ipari kibocsátás 28,7 százaléka az autóiparból származik. Hozzátette: tavaly a magyar autóipar termelési rekordot ért el, nyolcezer milliárd forintnyi értéket állított elő, aminek 92 százaléka exportra ment. Ez azt bizonyítja, hogy nemzetközileg is versenyképes a magyar autóipar.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarország és Svédország között tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi­ ­forgalom.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!