Kell majd az ipari park

2020.01.01. 18:30

Jön az M4 Ladányba, de még nem tudni, hogy merről

A meglévő ipari területekhez lehetne illeszteni az ipari parkot – véli a polgármester.

Fotó: Kovács Péter

– Előbb pontosan látnunk kell az M4-es nyomvonalát és a hozzá kapcsolódó létesítmények helyét, az építkezések részleteit, majd csak utána tudjuk továbbgondolni az iparipark-létesítési szándékunkat. Tavasszal tárgyalhat erről a képviselő-testület, akkorra véglegessé válhat a gyorsforgalmi nyomvonala, többet tudhatunk a kivitelezés menetéről, annak tartalmáról.

Ameddig nem látjuk egyértelműen a lehetőségeinket, addig végleges tervet sem érdemes készíteni, így pályázni sem tudunk az iparipark-építés támogatására. A jövő évi költségvetés tárgyalásakor azonban szóba kerül majd a téma – tájékoztatta a Naplót Tóth Lajos. Püspökladány polgármesterét azzal a kérdéssel kerestük meg, hogy a város miként készül az M4-es érkezésére.

A város ipari parkjának helyét illetően Tóth Lajos egyelőre csak magánvéleményét fogalmazta meg: – Úgy kellene elhelyezni, hogy az a majdani autópálya-csomópont szempontjából a lehető legkedvezőbb logisztikai feltételeket tudja teljesíteni. Püspökladánynak nincs ipari parkja, ipari övezete van. Ez a város északkeleti részén terül el, amit ki lehetne terjeszteni a majdani M4-es gyorsforgalmi úthoz közel lévő keleti városrész felé. Ehhez kellene illeszteni az ipari parkunkat. A Kislegelőn és a mellette lévő területen lévő naperőművek nem jelentenek olyan mértékű korlátozást, hogy befolyásolná az önkormányzat törekvéseit az ipari park létesítése tekintetében.

„Ebben a város önkormányzati képviselő-testülete a gyorsforgalmi-építés részletei ismeretének hiányában még nem tudott állást foglalni, de szándék szintjén megvan, hamarosan tárgyaljuk.”

Mindenképpen elkerüli

Tóth Lajos egy, az M4-es gyorsforgalmi út építésével kapcsolatos minapi helyszíni egyeztetés tartalmáról is beszélt. Azt leszögezte, hogy megvan a Törökszentmiklós és az M35–M4 csomópontja közötti szakasz nyomvonalterve, azt azonban egyelőre nem tudni, mikor kezdik építeni, milyen forrásból, sőt még az építkezés szakaszolása sem dőlt el. Lehet, hogy Püspökladányt Törökszentmiklós, avagy Berettyóújfalu felől éri el a 2x2 sávos, leállósáv nélküli, de 500-1000 méterenként pihenősávokkal szélesített gyorsforgalmi út. Bármelyik terv valósul is meg előbb, az biztos, hogy a városból kikerül a 42-es főút hatalmas járműforgalma.

– Kifejeztük abbeli óhajunkat, hogy mihamarabb megtörténjen a város tehermentesítése. Ha elkészül a Törökszentmiklós–Püspökladány szakasz, akkor a sárrétudvari elágazás és Püspökladány között lévő csomópontból a 100-as vasút mellett vinnék tovább az M4-et, és a volt cukorgyárnál fordítanák Tetétlen irányába. Ez Bárándnak és Földesnek még nem végleges megoldás. Ha az M35 irányából érkezik az M4, akkor Kaba mellett, a 4-es főútra terelődik a forgalom. Ezáltal is elkerüli a belvárost, nyilván az Újtelep mellett a 4-es főút forgalma növekedne meg.

Kovács Zsolt

Borítókép: pillanatfelvétel Püspökladány belvárosában karácsonykor. Mindig nagy a forgalom a 42-esen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában