összefognak

2019.12.17. 20:30

Terv készül az egészséges Debrecenért

A város új egészségtervének létrehozása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara és Debrecen önkormányzata. Az eseményen a nyolcadik osztályosok körében elvégzett szűrővizsgálatok eredményét is értékelték – írja a hirek.unideb.hu.

Fotó: unideb.hu

„Az a cél, hogy egy átfogó helyzetelemzést követően olyan beavatkozási pontokat határozzunk meg, amelyekre alapozva javulhat a debreceniek egészsége”

– jelentette ki Zsuga Judit, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja az együttműködési megállapodás pénteki aláírását megelőzően a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben.

- Az egészségi állapotot a genetikai örökségünk, az egészségügyi ellátórendszer sajátosságai, a társadalmi-gazdasági tényezők, az épített környezet és a társas kapcsolataink, valamint saját magatartásunk is meghatározza. Ebből a komplexitásból közelítjük meg a város egészségtervének elkészítését. A megállapodás aláírásával az iskolaorvosi és iskolavédőnői folyamatok egységes rendszerben való kezeléséhez hasonló kezdeményezések alapjait tettük le – közölte a dékán.

Széles Diána alpolgármester szerint az újabb városi egészségterv révén aktuális képet lehet majd alkotni a lakosság egészségi állapotáról.

- A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karával kötött megállapodás azért fontos, mert az előző terv is hatékonyan segítette a város fejlesztési politikáját. Szükségünk van rá annak érdekében, hogy Debrecen egy egészséges város legyen, és azért, hogy segíthessünk a családoknak, a debrecenieknek. A terv a város hosszú távú fejlesztési politikájára is hatással lesz, és irányt mutathat a fiataloknak abban, hogy mit kell tenniük az egészségükért. Arra kell törekedni, hogy az emberek egészségtudatosan gondolkodjanak. Ha legalább egy gyermeket sikerül megmenteni, akkor már megérte – fogalmazott az alpolgármester.

Fotó: unideb.hu

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója ismertette az elmúlt hónapokban végzett, prevenciós célú szűrővizsgálatok eredményét. Elmondta, hogy 1685 debreceni nyolcadik osztályos tanulót vizsgáltak meg, 1003 esetében találtak mozgásszervi, gerincproblémát, 600 gyereknél látásélesség-nehézségek merültek fel, 78 esetben pedig pozitív EKG-vizsgálattal találtak eltérést, ez utóbbiak közülük 66 gyereknél javasoltak a szakemberek további vizsgálatokat. Két fiatal esetében a szűrés során újonnan WPW-szindrómát diagnosztizáltak.

- Megdöbbentő eredmények születtek, pedig ez még csak az első mérés volt. Nagy a felelősségünk, hiszen a gyerekeknek meg kel tanitani, hogy az egészségük az egyetlen kincsük, amire nagyon kell vigyázniuk. Sajnos már a nyolcadikosoknál megjelenik a magas vérnyomás, és előfordul, hogy már ilyen fiatalon gyógyszert kell szedniük. Az látszik, hogy van létjogosultsága a jogszabályban előírt két évenkénti szűréseknek, mert egyre gyakrabban jelennek meg új egészségi problémák – hangsúlyozta az igazgató.

A Debreceni Egyetem Népegészségügy Kar oktatói a debreceni önkormányzat által szolgáltatott adatokra és nyilvános információkra támaszkodva jövő nyárra készítik el Debrecen egészségtervét – zárul a Debreceni Egyetem közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában